Догори
Дати відгук

Аутизм — не хвороба: як виростити самостійну й успішну дитину з аутизмом

2 квітня відзначають Всесвітній день поширення інформації про аутизм.

6 хв на прочитання02 Квітня 2022, 09:47
Поділитись:

2 квітня — Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму. Не всі згодні з таким формулюванням. Наприклад, лікар-логопед Лена Лемперт вважає, що таким чином може здатися, що проблема саме в аутизмі, а не в ставленні суспільства до таких людей.

Хай там як, а пандемія коронавірусу зробила життя дітей-аутистів у всьому світі ще більш проблемним: через закриття шкіл сильно постраждали багато учнів з аутизмом. ООН, посилаючись на дослідження, зазначає, що на них непропорційно позначилося порушення розпорядку дня, а також потрібних послуг і підтримки. В Україні до цього додалася збройна агресія з боку РФ.

Однак можливість виростити цілком самостійну й успішну дитину з аутизмом є навіть у таких умовах.

Що насамперед потрібно знати про аутизм

Найголовніше, аутизм — це не хвороба, а особливий стан розвитку дитини, який виявляється у прогалинах у комунікаціях, соціальній взаємодії, поведінці. Про це в інтерв'ю Informburo.kz розповіла Жанар Омарова, керівник ресурсного центру «Асил Мірас».

Вона пояснює, що ці прогалини в більшості випадків підлягають виправленню, і що раніше у дитини буде виявлено розлад аутистичного спектра (РАС), то ефективнішою буде корекція. Дитині можна прищепити навички спілкування та самостійності тією чи іншою мірою, щоб якість її життя та життя її сім'ї можна було підтримувати на звичайному рівні. Тому дуже важливо привертати увагу громадськості до проблем аутизму та підвищувати загальний рівень поінформованості.

«Якщо у дитини виявили ознаки РАС, то батькам не треба впадати у відчай. Потрібно відразу ж звертатися до фахівців та шукати відповідну програму інтервенції, яка суттєво покращить функціональні навички дитини», — говорить Жанар Омарова.

Які проблеми є із прийняттям у суспільстві

Середовище може бути не завжди доступним, суспільство не може недружньо приймати дітей з РАС. Вони можуть зазнавати труднощів при відвідуванні громадських місць, при проїзді в громадському транспорті, на дитячих майданчиках через особливості поведінки, розповідає Жанар Омарова.

Лікар-логопед Лена Лемперт вважає, що для того, аби в аутистів не виникало таких проблем, просто слід виходити з того, що всі люди різні.

«І в деяких із цих людей є труднощі, і через ці труднощі їм належать різні пільги та допомога. І тому існують діагнози, наприклад, діагноз «аутизм». Щоб бюрократична система могла виділити і категоризувати тих дорослих та дітей, яким за законом належить якась допомога. Це не означає, що ці люди хворі (і вже тим більше не означає, що «ненормальні», мені навіть не віриться, що про це все ще треба писати). Це просто означає, що в якихось сферах розвитку або в якихось сферах життя цим людям треба більше допомоги, ніж іншим. От і все», — говорить логопед.

Лікар пояснює, що держава цю допомогу надає, а в суспільстві мають ставитися до цих людей так, як ставляться до будь-яких інших, враховуючи особистість кожної конкретної людини.

«Якщо щось незрозуміло — завжди можна запитати. Наприклад, якщо хлопчик на дитячому майданчику поводиться дивно — це не означає, що ваші діти не можуть з ним грати та дружити.

Якщо дорослий або дитина дивно виглядає — це не означає, що вона хвора і треба її жаліти. Наших дітей слід навчити того, що люди бувають дуже і дуже різні, і це нормально.

 

Нехай виросте покоління, котрим це зрозуміло і не потрібні жодні дні інформування», — говорить Лена Лемперт.

Які особливості у поведінці у дитини мають стати приводом звернутися до фахівця

Жанар Омарова насамперед виділяє відсутність мови: дитині складно комунікувати, висловлювати свої прохання, мова шаблонна, автоматизована, дитина розмовляє завченими фразами з мультфільмів і не в контексті ситуації, не може підтримати діалог, висловити свої емоції, побудувати взаємини з оточуючими, має вузько спрямовані інтереси. Така дитина не відгукується на своє ім'я, заплющує очі, віддає перевагу однотипному монотонному виду діяльності, погано перемикається, чутлива до світла і/або запаху, вибіркова в їжі, одязі. Вона суворо слідує якимось режимним, ритуальним моментам. У дитини болісне реагування на відхилення від звичних маршрутів: не тією дорогою пішли — і починається бурхлива емоційна реакція.

Що буде, якщо взагалі не займатися дитиною з аутизмом

У будь-якому випадку дитина росте і її психічний розвиток теж динамічно розвиватиметься, говорить Жанар Омарова.

«Динаміка завжди буде позитивною, навіть якщо не займатися.

 

Щоденна взаємодія та комунікація з педагогом та іншими людьми дадуть свої плоди. Але коли заняття технологічно крок за кроком вивірені, тоді й ефект інший. Прогрес буде динамічніший і стійкіший. Якщо не займатись, прогрес буде сповільнений, нестійкий та неправильний. Таких дітей дуже складно переучувати. Вони закріплюються усталені небажані форми поведінки», — пояснює вона.

Жанар Омарова наголошує, що рання діагностика та раннє втручання в рази покращує функціональний розвиток дитини, і вона стає більш стійкою до потенційних негативних впливів. У дитини розвиваються адаптаційні здібності, які допоможуть їй успішно соціалізуватися — піти в дитячий садок, школу, успішно реалізувати себе в житті.

Лена Лемперт закликає не лякатися, якщо ви бачите, що у вашої дитини щось розвивається не так, як у інших. Це просто знак, що, можливо, вашій дитині потрібна якась допомога у розвитку, говорить вона.

«Не треба пасивно сидіти і чекати, поки саме «розсмокчеться», бо цим ви ризикуєте зіпсувати дитині майбутнє, позбавивши її допомоги під час перших років її розвитку, які такі критичні для всього подальшого життя. Не так важливо, яким терміном назвуть це в результаті (наприклад, «аутизм» — це всього лише термін), важливо, щоб дитина отримала допомогу, яка їй належить, і яка допоможе їй максимально добре реалізувати свій потенціал та свої здібності. І про це важливо інформувати», — переконана лікар.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання4 години тому
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання7 годин тому
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання9 годин тому
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання10 годин тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання11 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання19 годин тому
Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Солодкі сухарики зі сметаною та корицею — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитання27 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання27 Квітня 2024
Підкормка для Троянд і Папороті Підживлення рослин
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитання3 години тому
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитання6 годин тому
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання8 годин тому
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання8 годин тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання11 годин тому