Американський штат судиться з нафтовою компанією через забруднення пластиком

2 хв на прочитання5 годин тому
Пластик завантажують на конвеєр на заводі з хімічної переробки ExxonMobil у Бейтауні, штат Техас. Фото: Sergio Flores/AFP/Getty Images

Лише близько 9 % пластику переробляється.

Американський штат Каліфорнія подав до суду на нафтову компанію ExxonMobil. За словами генерального прокурора Роба Бонта, компанія «вмілим маркетингом» змусила споживачів повірити, що одноразові пластикові вироби можуть і будуть перероблятися. Однак компанія «добре знала, що це неможливо». За даними Генеральної прокуратури, менше ніж 5 % пластику в США перетворюється на інший пластиковий продукт — навіть якщо ці предмети маркуються як «придатні для вторинної переробки». Як наслідок, звалища й океани переповнені пластиковими відходами. ExxonMobil ставила собі за мету збільшення власних прибутків. Кілька екологічних груп подали аналогічний позов. Про це розповідає Die Zeit.

ExxonMobil є одним з найбільших у світі виробників пластику. Компанія звинуватила Каліфорнію в проблемах із системою переробки відходів.

«Десятиліттями каліфорнійські чиновники знали, що їхня система переробки відходів є неефективною. Вони не діяли, а тепер хочуть звинуватити інших», — заявила речниця компанії Лорен Кайт.

Генеральна прокуратура закликала оштрафувати ExxonMobil за шкоду, завдану пластиковими відходами. За даними New York Times, ця сума може скласти «кілька мільярдів доларів». У позові йдеться про те, що компанія знала, що пластик «надзвичайно дорого і складно утилізувати» і що він розпадається на шкідливі частинки мікропластику. Проте ExxonMobil пропагувала переробку через соціальні мережі та збільшила виробництво пластику.

За останні 20 років світове виробництво пластику зросло більш ніж удвічі та становить близько 460 млн т на рік. Лише близько 9 % пластику переробляється. У листопаді в Південній Кореї 175 країн хочуть розпочати фінальну фазу переговорів в ООН щодо міжнародної угоди про боротьбу з пластиковими відходами. Центр кліматичної доброчесності описав позов проти ExxonMobil як «найважливіший у глобальній боротьбі з пластиковим забрудненням».

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: