Догори
Дати відгук

Акція від МОЗ: у серпні можна буде дізнатися свій гепатит-статус зі знижкою

Хоча у сімейного лікаря це можна зробити безкоштовно, як і раніше.

2 хв на прочитання02 Серпня 2021, 17:57
Поділитись:

МОЗ України оголошує місяць вчасного виявлення вірусних гепатитів.

«За оціночними даними в Україні 1 342 418 осіб хворіють на вірусний гепатит С та 559 341 на вірусний гепатит В. У свою чергу під медичним наглядом з вірусним гепатитом С перебуває лише близько 7 % осіб від оціночних даних та 3,3 % осіб — з вірусним гепатитом В. На жаль, більшість хворих не знають про свій діагноз та не отримують лікування», — ідеться в повідомленні.

Вісім приватних лабораторій, котрі приєдналися до ініціативи, упродовж серпня пропонують пройти тестування на вірусні гепатити за акційними цінами. Крім того, тестуватися й дізнатися гепатит-статус можна в сімейного лікаря або в лікарні, яка уклала договір на амбулаторний пакет медичної допомоги із Національною службою здоров’я України. Але часто виникає потреба все-таки звернутися до приватних лабораторій.

Це важливо тому, що йдеться не просто про тестування — лабораторії надають знижки (за інформацією ЦГЗ МОЗ України, до 30 %) на підтверджуючі діагностики — ПЛР ДНК ВГС, які  остаточно підтверджують наявність хронічного захворювання ВГС. Про це у коментарі GreenPost розповів менеджер напряму вірусних гепатитів БО «100 відсотків життя. Київський регіон» Сергій Піддубний.

Він пояснює, що без цієї діагностики не можна здійснити подальше лікування.

«У більшості ЦПМСД є ресурси для здійснення таких діагностик за оптимальну ціну для пацієнта, але дуже часто відсутні реактиви або не встигають вчасно закуповувати, тому пацієнтам треба чекати своєї черги, а гепатит чекати не може. Ще важливий факт: лабораторії розкидані рівномірно по містах, а лікарні не завжди бувають поруч із місцем проживання. Тому швидше зробити тест у лабораторії», — говорить Сергій Піддубний.

Він пояснює, що це все робиться в межах Державної стратегії з подолання ВІЛ, ТБ та вірусних гепатитів із метою посилення децентралізації послуг із діагностики, щоб не було черг і щоб уникнути монополії комунальних закладів охорони здоров'я на ці підтверджуючі діагностичні послуги.

Також ми розповідали, як [не] захворіти на гепатит у країні, що належить до десятки найбільш уражених цією хворобою держав.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.