Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Афганістан: міністри ЄС оголосили екстрене засідання, держави евакуйовують своїх громадян, таліби збирають зброю у Кабулі

Афганістан: міністри ЄС оголосили екстрене засідання, держави евакуйовують своїх громадян, таліби збирають зброю у Кабулі

Ситуація у країні вкрай загострилася.

4 хв на прочитання16 Серпня 2021, 17:30
Фото: УНН Фото: УНН
Поділитись:

США і ряд країн ЄС почали евакуацію з Кабула своїх посольств.

Міністри закордонних справ країн ЄС у вівторок, 17 серпня, проведуть позачергове засідання щодо ситуації в Афганістані. Про це написав глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель у Твіттері.

«Після останніх подій в Афганістані та після інтенсивних контактів із партнерами в останні дні та години я вирішив скликати позачергове засідання міністрів закордонних справ ЄС у форматі відеоконференції завтра (17 серпня — ред.) у другій половині дня для першої оцінки», — йдеться у дописі.

За словами Борреля, Афганістан стоїть на роздоріжжі, а безпека та благополуччя його громадян і міжнародна безпека перебувають під загрозою.

У неділю речник політичного офісу ісламістського руху Талібан Мухаммед Наїм заявив про «завершення війни» в Афганістані. Він зазначив, що жодна дипломатична організація не піддалася нападам. Про це пише The Guardian.

«Війну в Афганістані закінчено. Ми досягли того, що повинні мати по праву, — свободи нашої країни та незалежності нашого народу», — сказав Наїм.

Він запевнив, що рух «забезпечить безпеку громадян і дипломатичних місій» та готовий до діалогу з політичними елітами країни.

Редактор у Цензор НЕТ Юрій Бутусов розповів у своєму дописі про жертви і витрати CША та їхніх союзників в Афганістані у 2001–2021 роках у війні з Талібаном.

Загальні (бойові та небойові) втрати США: 2448 загиблих.

Втрати союзників США із 35 країн міжнародної коаліції: понад 900 загиблих.

Втрати створеної США Афганської національної армії та Національної поліції протягом 2002–2021 рр.: понад 70 тисяч загиблих, у тому числі в рекордний за втратами 2017 рік — приблизно 10 тисяч загиблих.

Чисельність афганської армії та поліції на 2021 р.: приблизно 300 тисяч осіб.

Військові витрати США на війну в Афганістані в 2001–2021 рр.: приблизно 1 трильйон доларів.

Витрати США на афганську армію та поліцію за 2002–2020 рр.: приблизно 86 мільярдів доларів (приблизно 4,5 мільярдів доларів на рік, цифра перевищує бюджет МО України в 2020 р. — 4,2 млрд доларів), в тому числі витрачено:

  • приблизно 11 мільярдів доларів на закупівлю бронетехніки й авіації;
  • приблизно 3,75 мільярдів доларів на паливо для техніки у 2010–2020 роках;
  • приблизно 700 мільйонів доларів на рік — зарплати службовцям армії та поліції.

Витрати США на проведення реформ в Афганістані в 2001–2019 рр.: приблизно 51 мільярда доларів, у тому числі 9 мільярдів доларів на боротьбу з виробництвом наркотиків і відновлення сільського господарства (площа посадок опіумного маку продовжує збільшуватися з кожним роком).

Результати реформ США в цивільному секторі:

  • відділення світської влади від релігійної та поділ влади на законодавчу та виконавчу, змінюваність парламенту та президента;
  • введення декларацій вищих державних службовців для боротьби з корупцією;
  • відкрито 15 тисяч нових шкіл, у тому числі для дівчаток (у 2001 р. за талібів було 3000 шкіл, дівчаткам вчитися заборонялося);
  • розширення прав жінок — 68 жінок стали депутатами парламенту, це 30 % складу парламенту;
  • створення системи охорони здоров'я — зниження дитячої смертності з 53 на 1000 новонароджених у 2003 р. до 23 новонароджених на 1000 у 2018 р.

Всі ці витрати та жертви тепер будуть списані у збитки, також як були списані витрати та жертви війни у ​​В'єтнамі.

Афганістан скоро знову перетвориться на дике поле, де правлять загони бойовиків, якими рухають родоплемінні відносини, жорстокий релігійний уклад, наркотики та зброя. А десятки тисяч людей, які повірили в можливості змін і зв'язали свою долю з новою демократичною владою, змушені рятуватися втечею. Просування Талібану супроводжується масовими стратами. Така ціна за неготовності нації таполітичного керівництва США продовжувати боротьбу за заявлені у 2001 р. цінності та принципи. Афганістан знову перетворюється на неконтрольовану зону тероризму та феодального свавілля.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання9 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання8 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання9 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost