Догори
Дати відгук

8 сонцезахисних продуктів, які захищають від літніх променів

Це може допомогти додатково захистити шкіру.

4 хв на прочитання14 Червня 2024, 18:00
Захист від сонця Корисні продукти Ультрафіолетові промені Захист від сонця Корисні продукти Ультрафіолетові промені
Поділитись:

З наближенням теплих літніх місяців зростає загроза сонячних опіків. Але чи знали ви, що певні поживні речовини (і продукти харчування) насправді можуть допомогти захистити вашу шкіру від ультрафіолетових (УФ) променів? Хоча немає жодних виправдань для того, щоб не наносити сонцезахисний крем у сонячні літні дні (та й взагалі цілий рік), додавання сонцезахисних продуктів у свій раціон може допомогти додатково захистити шкіру від пошкоджень, спричинених сонячними променями.

Тут ми розповімо про поживні речовини та продукти, які, як було доведено, забезпечують природний захист від сонця зсередини!

Ягоди

Будь то малина, ожина, чорниця, полуниця, ягоди годжі, журавлина чи інші ягоди - всі вони допомагають вам залишатися захищеними на сонці (у поєднанні з сонцезахисним кремом). Це відбувається завдяки вмісту в них вітаміну С, флавоноїдів (а отже, поліфенолів) і каротиноїдів. І, на щастя, не бракує способів насолодитися цими улюбленими фруктами. Вони стануть ідеальною простою закускою самі по собі, або ж їх можна додавати до смузі, вівсянки, каш, випічки, джемів, соусів та багато чого іншого.

Зелений чай

Хоча зелений чай пропонує бажану, але м'яку дозу кофеїну, цей популярний напій також асоціюється з багатьма перевагами для здоров'я, в тому числі і з кращим захистом шкіри. Це відбувається завдяки безлічі рослинних сполук, які він містить, включаючи поліфеноли, такі як флавоноїди та катехіни. Дослідження 2015 року показало, що катехіни, які містяться в зеленому чаї, пов'язані із захистом від ультрафіолетового випромінювання та зменшенням запалення шкіри. Однак, якщо чай не є вашим улюбленим напоєм, кава має дуже схожі переваги завдяки не менш вражаючому вмісту рослинних сполук.

Морква

Можливо, вас не здивує інформація про те, що морква є чудовим джерелом каротиноїдів, які покращують стан шкіри, зважаючи на схожість їхніх назв. Але ці коренеплоди також містять значну кількість поліфенолів, вітаміну С і ніацину, що робить їх суперпродуктом для шкіри. Тонкий солодкуватий смак моркви ідеально поєднується як із солодкими, так і з солоними стравами, від випічки та смузі до тушкованого м'яса, супів і печені.

Лосось  

Намагаючись включити більше омега-3 у свій щоденний раціон, багато хто одразу звертається до лосося як до одного з найкращих джерел цих жирних кислот. Ця популярна риба також багата на астаксантин, ніацин і вітамін Е - великий бонус, коли здоров'я шкіри є головним пріоритетом. Існує так багато способів смачно приготувати цю рибу, включаючи запікання, гриль, смаження або запікання, а ще вона чудово поєднується з різноманітними приправами та спеціями!

Шоколад

Наче нам потрібна ще одна причина, щоб любити шоколад, какао і какао є чудовими джерелами багатих на антиоксиданти поліфенолів, які допомагають захистити нашу шкіру від пошкодження на сонці. Це підтверджується дослідженням, опублікованим у 2016 році в "Журналі харчування", яке показало, що какао не лише захищає від сонця, але й позитивно впливає на еластичність шкіри та зменшення кількості зморшок. Хоча нам, мабуть, не потрібно давати поради, як насолоджуватися цими улюбленими ласощами, вибір на користь варіантів з меншим вмістом цукру, таких як темний шоколад, є чудовим способом отримати користь від шоколаду без великої кількості доданого цукру.

Помідори

Сезон томатів ідеально збігається з літніми місяцями з високим рівнем ультрафіолетового випромінювання. І як це не парадоксально, адже ці яскраві красені також є природним сонцезахисним засобом завдяки вмісту поліфенолів, каротиноїдів (таких як лікопін) та вітаміну С. Додавайте їх до салатів, супів, соусів чи пасти - з ідеально стиглими помідорами важко помилитися.

Насіння чіа

За останні кілька десятиліть популярність цього крихітного насіння стрімко зросла завдяки його вражаючому поживному складу. Омега-3 жирні кислоти, поліфеноли, такі як флавоноїди, ніацин та вітамін Е, що містяться в насінні чіа, сприяють зміцненню імунітету, серця та обміну речовин, а також захищають нашу шкіру. Насіння чіа дуже смачне у смузі, вівсянці на ніч, пудингах та випічці.

Болгарський перець

Усі види перцю, але особливо болгарський, мають дуже схожий з помідорами поживний профіль, що робить його ще одним чудовим сонцезахисним продуктом. Болгарський перець, багатий на вітамін С, лікопін та флавоноїди, є чудовим доповненням до салатів, основою для соусу ромеско чи смаженої картоплі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Розповсюджував на півдні регіону сигарети без марок акцизного податку
Одесит розповсюджував на півдні регіону сигарети без марок акцизного податку
1 хв на прочитання59 хвилин тому
На Закарпатті упереджено розтрату 5,8 млн грн бюджетних коштів
БЕБ зупинило закупівлю Ужгородської міської лікарні на 5,8 млн грн
2 хв на прочитаннягодина тому
Найкорисніший сир Здоров'я серця Рекомендація кардіолога
Який сир найкорисніший для здоров'я серця: рекомендація кардіолога
1 хв на прочитання2 години тому
Дифтерія Щеплення Вакцини Вакцинальний статус
Понад 18 тисяч доз вакцини проти дифтерії доставили в Україну: послуга вакцинації безоплатна
1 хв на прочитання7 годин тому
Як схуднути без відмови від солодкого: 4 правила від дієтологів
1 хв на прочитання9 годин тому
День гордості за досягнення людей з аутизмом: відомі, видатні й навіть геніальні
2 хв на прочитання15 годин тому
Бережіть завтра здоров'я: магнітні бурі на вівторок, 18 червня 2024 року
1 хв на прочитанняВчора
Тісні соціальні зв'язки позитивно впливають на фігуру, а самотність негативно — ось у чому справа
3 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost