8 червня – Всесвітній день океанів

4 хв на прочитання08 Червня 2024, 09:16
Кити-білухи в морі поруч із російським архіпелагом Нова Земля в Північному Льодовитому океані. Фото: Kirill. uyutnov, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Починаючи з 1993 року цей день відзначали неофіційно в багатьох країнах світу.

8 червня 1992 року на Всесвітньому саміті ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) з ініціативи Канади було прийнято рішення про щорічне проведення Дня океанів. Починаючи з 1993 року цей день відзначали неофіційно в багатьох країнах світу. У 1998 році – в Міжнародний рік океану – Всесвітній день океанів був визнаний Міжурядовою океанографічною комісією (МОК) ЮНЕСКО.

Океани відіграють життєво важливу роль у підтриманні кліматичного балансу, забезпеченні продовольством та киснем, а також є домом для величезної різноманітності живих організмів. Однак вони стикаються з численними загрозами, такими як забруднення, зміна клімату, надмірне рибальство та знищення морських екосистем.

5 причин, чому океани такі важливі

1. Допомагає нам дихати

Фітопланктон – крихітні рослиноподібні організми, які живуть у морі – відповідає за принаймні 50% кисню на Землі.

Як і наземні рослини, вони містять хлорофіл, щоб вловлювати сонячне світло та використовувати фотосинтез, щоб перетворювати його на необхідну енергію, виробляючи кисень як побічний продукт. Вони також споживають вуглекислий газ (CO2), переносячи близько 10 гігатонн вуглецю з атмосфери в океан щороку.

2. Допомагає регулювати клімат

Океан поглинає велику кількість тепла від сонця. За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, «понад 90% потепління, яке відбулося на Землі за останні 50 років, сталося в океані».

Деякі океанські течії безпосередньо відповідають за певні кліматичні наслідки. Одним із прикладів є Гольфстрім, який переносить тепліші води з Мексиканської затоки через Атлантику до Європи. Якщо Гольфстрім буде порушено, більша частина Західної Європи, включаючи Великобританію, Ірландію та Францію, може стати холоднішою.

3. Важливе джерело їжі

Риба щодня є в меню мільярдів людей у ​​всьому світі. І відповідає за майже 16% усього білка тваринного походження, що споживається в усьому світі . Звичайно, морепродуктів більше, ніж риби, ракоподібних та інших їстівних істот. Різноманітні водорості та морські рослини також широко використовуються в кулінарії.

Тиск на ресурси та навколишнє середовище призвело до закликів до виробництва продуктів харчування та змін у раціоні людей. Корова, наприклад, дає 2,8 кг парникові гази на кілограм живої маси та потреби 10 кг корму на кожен кілограм вашої ваги .

Крім того, щоб отримати лише один грам протеїну від великої рогатої худоби, потрібно 112 літрів води. Океани, якщо ними правильно управляти та підтримувати їх, можуть стати важливою частиною більш сталого підходу до годування зростаючого населення планети.

4. Біорізноманіття 

Це не просто джерело їжі. Океан також є домом для великої кількості життя. Хоча існують оцінки кількості видів, що живуть у морі, ніхто не знає напевно що це за число.

За даними Національної медичної бібліотеки Національного інституту здоров’я США, « 91% видів в океані все ще чекають опису . Багато в чому це пов'язано з просторами океанів, які займають близько 70% поверхні планети і досягають глибини 11 тисяч метрів. Кількість істот, які ще не виявлені, що живуть у морі, легко може обчислюватися мільйонами

5. Створює мільйони робочих місць

До 2030 року океанічна промисловість матиме роботу понад 40 мільйонів чоловік у всьому світі, оцінює звіт ОЕСР. Більшість цих робочих місць, ймовірно, буде в секторі рибальства, за яким іде туризм.

Зміна клімату, забруднення та просто відсутність знань про методи сталого управління океаном, продовжують піддавати ризику морські ресурси. Це обмежить потенційні соціально-економічні вигоди, які ці ресурси представляють для майбутніх поколінь, а також придушить здатність людей заробляти в сьогоденні.

Глобальне потепління підвищує температуру океану до рекордних рівнів, створюючи сильніші та частіші шторми. Поглинаючи надлишок СО2, який утворюється в результаті людської діяльності, океани також стають більш кислими, що загрожує водним харчовим ланцюгам і майбутній здатності видаляти вуглець з атмосфери. Крім того, мікропластик у результаті забруднення щороку вбиває приблизно 100 1 морських тварин і XNUMX мільйон водних птахів.

Всесвітній день океанів нагадує нам про важливість захисту цього неоціненого ресурсу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: