Мікрозелень — це молоді паростки трав і овочів, які встигли випустити перші справжні листочки. Це початкова стадія розвитку їстівних рослин, вирощених із насіння. На цьому етапі концентрація мінеральних та поживних речовин у 20-40 більше, ніж у дорослих рослин.
Міні-рослини не лише славляться своєю корисністю, а й надають новий смак стравам на сучасній кухні завдяки своєму насиченому смаку. Їх використовують як декор або заміну зелені і салату.
Мікрозелень можна виростити самостійно в домашніх умовах, адже процес вирощування не вимагає наявності особливих навичок. Про те, як це зробити, розповідає «Сад і город».
Переваги домашнього вирощування:
Для мікрозелені зазвичай вирощують такі види культур:
Вирощувати можна як кожну рослину окремо, так і робити мікс із культур.
Оптимальна температура залежить від виду і стадії росту культур
Холодостійкі культури — 17-19 °С для пророщування і 20-22 °С для зростання і появи листочків.
Теплолюбні культури — 20-22 °С для прокльовування насіння і 22-25 °С для зростання
Існує багато методів вирощування міні-рослин.
Спосіб 1. У широкій посудині
Проробляти в ній отвори не треба.
Потрібно замочити насіння. Час замочування насіння залежить від обраної культури.
У підготовлену посудину насипати ґрунт або торф'яний субстрат шаром 4 см.
На поверхні ґрунту розкласти насіння і рясно полити, після чого насіння акуратно посипати ґрунтом.
Посудину накрити зверху — чудово для цього підійде теплична поліетиленова плівка або скло.
Помістити контейнер на добре освітлюване підвіконня.
Після появи паростків прибрати плівку (скло) й обприскати паростки 3 рази на день з пульверизатора.
З появою 1-2 справжніх листочків мікрозелень уже можна вживати.
Спосіб 2. На папері
Можна використовувати паперові рушники, які є на кожній кухні, або туалетний папір.
Папір добре змочити й укласти на дно лотка, але так, аби насіння не перебувало в воді. Після цього накрити лоток прозорим укриттям і помістити в добре освітлюване місце.
Спосіб 3. За допомогою ватяних дисків або вати
На дно підготовленої посудини укласти ватяні диски (вату), попередньо зволожуючи їх, і зверху укласти насіння, попередньо замочене в воді. Далі вкрити посудину до появи сходів. Обприскування проводити регулярно, щоб вата не встигала висохнути.
Спосіб 4. За допомогою нетканих серветок або марлі
Скласти марлю в кілька разів, змочити у воді і викласти насіння. Далі використовувати звичайний догляд. Після того, як зелень виросте, її можна витягати з корінням, яке також має велику харчову цінність.
Спосіб 5. У звичайній скляній банці
Насіння насипати в банку і додати невелику кількість води. Зверху банку можна закрити марлею.
Потім помістити банку на підвіконня до появи паростків. Щойно з'являться паростки, їх необхідно промити, а воду злити. Після помістити знову в банку, але воду вже не додавати.
Банку необхідно перевернути і поставити під кутом 30°.
Недоліком цього способу є появи слизу на стінках банки — зелень потрібно промивати щодня.
Спосіб 6. У гідрогелі
Для цього потрібно гелієві кульки помістити в контейнер і на 5-10 годин залити їх водою. Щойно кульки набубнявіють, зайву воду злити і висіяти на поверхні насіння, його можна також трохи поглибити в гель. Контейнер, залишений на підвіконні, вже через 14 днів дасть паростки. Головна перевага такого методу вирощування в тому, що ніякого додаткового догляду і поливу зелені не потрібно.
Кожен метод вирощування мікрозелені в домашніх умовах перевірений і дає чудовий результат. Спробувати ви можете кожен з них і потім вибрати найбільш зручний саме для вас.
Також ми розповідали, чим, як і коли укрити молоді дерева на зиму.