Догори
Дати відгук

6 причин не впускати російську вакцину від Covid-19 в Україну

Медики та фахівці із захисту прав споживачів попереджають про небезпечність вакцинації російським препаратом Sputnik V.

10 хв на прочитання06 Січня 2021, 10:45
Чим небезпечна вакцина з РФ Чим небезпечна вакцина з РФ
Поділитись:

У той час, коли розвинені країни світу почали вакцинацію населення проти Covid-19, в Україні ще тривають дискусії, де проводити закупки препаратів для щеплень. Уже підписано контракт на придбання частини вакцин із Китаю, також Україна чекає отримання невеликої партії вакцин у межах участі у глобальній ініціативі COVAX щодо взаємодії з виробниками вакцин, а ще повідомлялося про намір придбати вакцини із США.

Водночас не припиняють точитися дискусії, чи впускати до країни вакцину Sputnik із Росії, а московські діячі навіть пропонують проводити додаткові випробування на території України. Тоді як у медичній спільноті російську вакцину називають небезпечною та неефективною. Чому ризиковано впускати на українських ринок вакцину проти Covid-19 досліджував кореспондент GreenPost.

«По-перше, купувати вакцину у країни-ворога не можна лише з морально-етичних міркувань. По-друге, ця вакцина не пройшла повний цикл випробувань і не отримала жодного міжнародного сертифікату. Вона має багато обмежень і протипоказань. Крім того, за останніми даними люди, які отримали цю вакцину, все одно заразилися та хворіють. Тож ця вакцина не діє. Тому витрачати гроші на закупівлю невідомого продукту з непідтвердженою ефективністю безглуздо», — сказав провідний експерт із біотехнології однієї зі столичних клінік Юрій Леонов.

Скільки та які вакцини планує закупити Україна у світових виробників 

В останні дні 2020 року гендиректор ДП «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов повідомив, що Україна планує придбати приблизно 1 млн 913 тис доз китайських вакцин CoronaVac (Sinovac), яких має вистачити для приблизно 956 тис людей, контракт уже уклали. Також до проекту постанови парламенту про порядок надання безкоштовної вакцинації заклали майбутнє отримання 8 млн доз вакцин у межах участі України у глобальній ініціативі COVAX щодо взаємодії з виробниками вакцин. Враховуючи те, що для досягнення колективного імунітету проти Covid-19 за світовими нормами у країні має бути вакциновано понад 65 % населення, навіть за анонсованих оптимістичних сценаріїв, не вистачає ще вакцин на 22 млн людей, тобто 44 млн доз.

Тим часом, Україні продовжують «сватати» російські вакцини Sputnik V. У РФ заявляють про готовність до випробувань на території України вакцини від COVID-19 Sputnik V у комбінації з препаратом від AstraZeneca, а у ЗМІ з’являлися повідомлення, що начебто один з опозиційних політиків уже навіть їздив домовлятися про можливі закупки у Москву. У РНБО України заявляли, що в найближчі місяці вакцини від окупанта не буде, а голова МЗС Дмитро Кулеба називав російську вакцину гібридною зброєю РФ проти України. Крім того, що в Україні можливість купувати вакцину від окупанта у період, коли той провадить війну — суперечить ідеї державності, є ще низка інших причин:  придбання продукту може напряму нашкодити здоров’ю та життю людей. 

Основні шість причин, чому вакцинація російською Sputnik V небезпечна для України:

1. Тестування вакцини Sputnik V на безпечність ще не завершені

Вакцина Sputnik V — одна з двох, які зареєстровані в РФ. Її розробник — Центр імені Гамалеї МОЗ РФ. Препарат почали використовувати для вакцинації росіян. Повідомляють також, що назвали її на честь першого радянського супутника, який запустили у 1957 році. Зазначають, що на етапі доклінічних досліджень її випробовували на хом’яках, морських свинках, кролях і макаках, а також що на етапі клінічних випробуваннях перевіряли на двох групах добровольців, у яких було по 38 людей віком від 18 до 60 років. Попри участь вакцини в таких експериментах, вказаної вище групи досліджень за світовими медичними стандартами не достатньо, щоб вважати, що препарат пройшов перевірку та є безпечним.

2. Російська вакцина має низку протипоказань

В усьому світі першими, кому мають провести вакцинацію, називають людей із групи ризику — це передусім особи старшого віку, ті, які мають захворювання, що у випадку Covid-19 можуть себе проявити та спричинити смерть або значно погіршити стан здоров’я, особи з інвалідністю. Водночас, вакциною Sputnik V усім цим категоріям робити заборонено — вони у групі протипоказань.

Протипоказання вакцини Sputnik V:

  • інфекційні захворювання
  • під час загострення хронічної соматичної патології
  • ВІЛ та гепатити В і С
  • туберкульоз
  • сифіліс
  • наявність пухлин
  • впродовж року після інсульту та гострого коронарного синдрому
  • не вакцинують дітей до 18 і старших після 60
  • вагітність і час годування грудьми
  • людям, у яких після першого щеплення температура сягала до 40, не роблять друге

Також немає досліджень про взаємодію вакцини з іншими лікарськими препаратами. Відтак, для людей, які повинні регулярно вживати ліки для запобігання наслідків і загострення хронічних захворювань, таке щеплення є небезпечним. Немає відомостей ні про препарати, ні, відповідно, про частоту їх вживання та час дії самої вакцини, після чого пацієнт зможе безпечно повернутися до вживання необхідних для нього ліків. 

3. Побічних ефектів після проведення вакцинації забагато

Виробники Sputnik V уже попереджають про низку побічних ефектів, які виникають після застосування вакцини. Перший — класичний для всіх вакцин проти Covid-19, які виробляються у світі — це почервоніння, біль і набряк у місці уколу. Також не виключені головний біль, слабкість, підвищення температури до 38,9. До цих побічних ефектів додаються:

  • озноб
  • ломота у м’язах і суглобах
  • нудота
  • збільшення лімфовузлів
  • втрата апетиту
  • кропивниця
  • задишка
  • загострення невралгічної симптоматики

4. Оцінки міжнародної спільноти якості вакцини Sputnik V немає

ВООЗ не має висновків про якість російської вакцини. Експерти організації спочатку мають отримати відомості про новий препарат Sputnik V, а тоді надати оцінку його ефективності та якості.

5. У РФ лікарі вже заявляють про перші жертви вакцинації

У Росії вже є перші заяви про негативні наслідки вакцинації препаратом Sputnik V. Зокрема, Незалежна асоціація лікарів Росії повідомила про понад сотню людей, яких було госпіталізовано через ускладнення після вакцинації. Вони звернулися до головного санітарного лікаря РФ Анни Попової з вимогою припинити застосування вакцини.  

«Ми надіслали декілька сотень тисяч відмов від примусової вакцинації. Тому що вакцина не перевірена, вона не пройшла клінічні дослідження… Ми зараз бачимо, що багато людей вакцинуються та лежать із температурою 40. І це ніде не фіксується. А це означає, що вакцини спричиняють дуже важкі ускладнення… Ми вимагаємо припинити вакцинацію. Не так, що хто хоче вакцинується, хто не хоче не вакцинується — ні, взагалі припинити цю примусову вакцинацію препаратом, який, вочевидь, приносить шкоду здоров’ю», — сказала голова організації «Незалежна асоціація лікарів», лікар-невролог  Аліна Лушавіна.

До вимоги припинити вакцинацію у країні сумнівним препаратом приєдналась і Ліга захисту пацієнтів РФ.

«Лікарі кажуть, що буквально сотні людей перебувають у стаціонарах із наслідками поствакцинальних ускладнень, досить серйозними, які явно свідчать, що вакцина небезпечна та фактично її масове застосування завдає шкоди здоров’ю», — сказав президент Ліги захисту пацієнтів РФ Олександр Саверський.

6. Механізму отримання компенсації українським пацієнтом у випадку, якщо вакцина нашкодить, немає

Якщо пацієнт в Україні внаслідок вакцинації отримає шкоду з важкими наслідками для свого здоров’я або помре, ні він, ні його родичі не зможуть отримати компенсацію за втрату. У нинішніх умовах механізму виплати таких коштів немає. Про це розповів президент Всеукраїнської ради Захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

«Має бути довіра. Без довіри не буде вакцинації. А відновити можна тільки одним способом — потрібно взяти зобов’язання застрахувати медичну шкоду, яка може статися внаслідок вакцинування. Але нині такого виду страхування в Україні не існує», — розповів Віктор Сердюк.

Президент Всеукраїнської ради Захисту прав та безпеки пацієнтів пояснив, що за умови запровадження відповідальності та належного відшкодування за можливі наслідки медичної шкоди, з’явиться довіра до дій держави.

«Має бути встановлений певний термін після вакцинації. Якщо у цей термін із людиною щось трапилось, вона, або родичі (у випадку смерті) мають отримати виплати. Має бути попередньо чітко визначено — які це суми виплат, щоб кожен, хто наважується на щеплення, знав про відшкодування у випадку негативних наслідків», —  сказав Сердюк.

Він нагадав, що Верховна Рада вже кілька років як ухвалила закон, який вимагає визначити вартість життя українця. Тобто, має бути встановлено, яку суму компенсації мають отримати родичі загиблого, наприклад, у ДТП. Ці підрахунки могли б застосувати у випадку смерті після вакцинації, чи інших нещасних випадків, переконаний експерт.

«Законом передбачено визначити вартість втраченого життя та компенсацію у випадку дорожньо-транспортної пригоди. У ситуації з вакцинацією, можна було б брати таку ж цифру за аналогією та повертати кошти. Однак закон ухвалили, але суму ще не порахували. Тому виходить парадоксальна ситуація, коли, наприклад, ветеринар чітко знає ціну курки на птахофабриці. І якщо вона загине від вакцинації, хтось має компенсувати шкоду, він сам, чи, можливо, виробник вакцини. А тим часом, скільки коштує життя людини у випадку його втрати — ніхто вам не скаже. Україна — єдина країна Європи, де не розрахована середня вартість людського життя», — сказав Сердюк.

Після того, як Україна погоджується на вакцинацію препаратом, ввезеним з-за кордону, уряд та органи влади країни починають нести відповідальність за життя і здоров’я своїх громадян. Сталось щось з людиною після щеплень — держава має піклуватись про людину та наслідки для її здоров’я, піклуватись про родину особи, яка постраждала та отримала каліцтво чи померла. Як конкретно буде реалізовуватись цей механізм в умовах вакцинації проти Covid-19 — нині невідомо.

Якщо ж говорити про можливі масові випадки ускладнень після вакцинації, подібні до тих, про які заявляють медики у РФ, для того, щоб отримати компенсацію на захист своїх людей, Україні доведеться винаймати за величезні гонорари юристів та звертатися до міжнародних судів. Однак і такої позитивної практики перемог та відстоювання громадян, які постраждали з вини закордонних компаній чи організацій, Україна не має. А у випадку з можливим судовим конфліктом з окупантом, розраховувати на врегулювання — справа ймовірно марна.

До слова, кого вакцинують першими — залежатиме від рішення парламенту. Порядок надання українцям безкоштовної вакцинації проти коронавірусу готують до затвердження наприкінці січня 2021 року.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання5 годин тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання8 годин тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання8 годин тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання9 годин тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання16 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання17 годин тому
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитаннягодина тому
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитання2 години тому
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитання3 години тому
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитання4 години тому
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання7 годин тому
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитання10 годин тому
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитання11 годин тому
Двоколісний рай, Європа, урбанізація: сьогодні відзначають День велосипеда
6 хв на прочитання12 годин тому