Догори
Дати відгук

6 продуктів, які підвищують тестостерон

Цей гормон важливий не лише для чоловіків.

4 хв на прочитання30 Жовтня 2022, 20:57
Поділитись:

Тестостерон – ключовий чоловічий статевий гормон. Але він важливий не лише для чоловіків. Цей гормон бере участь у багатьох процесах, що відбуваються в людському організмі. Від нього залежить сексуальний потяг, набір і підтримка м'язової маси, щільність кісток, міцність і швидкість росту волосся, метаболізм жирів, а також пам'ять і здатність зберігати психічну рівновагу при стресах. Якщо тестостерону не вистачає, то робота організму порушується. Зайва вага, постійна втома, дратівливість, зниження лібідо — це може говорити про гормональний дисбаланс. Про це розповідає «Чесно».

Рівень тестостерону знижується з віком приблизно на 1–2 % на рік. Окрім того, знижувати рівень гормону можуть зайва вага, малорухливий спосіб життя, нестача сну, стреси. Проте можна змусити організм струснутись і виробляти більше тестостерону. Для цього достатньо додати до раціону кілька важливих продуктів.

Прямими попередниками тестостерону є цинк і вітамін D. Саме їх організм перетворюватиме на необхідний гормон. Утім, інші поживні речовини теж відіграють роль у підтримці гормонального балансу.

1) Устриці

В одній 100-грамовій порції устриць, приготовлених у будь-якому вигляді, міститься більше цинку, ніж у будь-якій іншій їжі.

Також важливий для виробництва тестостерону мінерал можна знайти у таких продуктах:

  • інші молюски;
  • червоне м'ясо;
  • домашня птиця;
  • квасоля;
  • горіхи.

2) Імбир

Імбир – найпотужніший антиоксидант. У ньому багато активної речовини гінгеролу, здатного боротися з окислювальним стресом. Так називають процес, при якому в організмі накопичується дуже багато вільних радикалів — молекул, що ушкоджують здорові клітини. Науковці називають окислювальний стрес однією з причин старіння. Захищаючи організм від впливу вільних радикалів, імбир може уповільнювати втрату тестостерону. Наприклад, невелике дослідження показало, що в чоловіків, які протягом трьох місяців щодня приймали добавку з імбиром, рівень гормону зріс у середньому на 17,7 %. В експерименті брали участь чоловіки, які страждають на безпліддя, й автори припустили, що корінь імбиру заодно покращує і якість сперми за рахунок збільшення кількості рухливих сперматозоїдів. Є й інші дослідження зі схожими результатами. Втім, обережні науковці заявляють, що вплив імбиру на виробництво гормону ще не до кінця підтверджено, тому роботи в цьому напрямі продовжуються.

3) Листові овочі

У листових овочах (наприклад, у капусті та шпинаті) міститься багато магнію — ще одного елемента, важливого для підтримки гормонального балансу. У ході дослідження науковці виявили, що прийом біодобавок із цим мінералом протягом чотирьох тижнів підвищує рівень тестостерону. Добровольцями в експерименті були люди, які ведуть малорухливий спосіб життя, і спортсмени — в останніх тестостерону побільшало.

Інші продукти, які можуть бути гарними джерелами магнію:

  • горіхи та насіння (гарбузове, лляне, соняшникове);
  • бобові: квасоля, нут, горох, сочевиця;
  • цільнозернові каші та хліб;
  • банани.

4) Гранати

Не дарма у стародавньому світі гранат був одним із символів родючості та статевої сили. Цей плід багатий на поліфеноли — найпотужніші антиоксиданти, які теж допомагають організму регулювати рівень тестостерону. В одному дослідженні, що охопило 60 здорових чоловіків і жінок, науковці з'ясували, що вживання гранатового соку щодня протягом двох тижнів викликає підвищення рівня тестостерону на 24 %. Заодно у добровольців обох статей покращився настрій, знизилася тривожність і нормалізувався тиск.

5) Оливкова олія першого віджиму

Цей продукт теж багатий на антиоксиданти. Результати невеликого дослідження демонструють, що вживання оливкової олії, як і рідкісної арганової, підвищує рівень тестостерону у здорових чоловіків.

6) Яєчний жовток

Сирі жовтки містять величезну кількість різних поживних речовин, зокрема цинку та вітаміну D, необхідних для виробництва тестостерону. Щоправда, налягати на курячі яйця все ж таки не варто: у деяких людей вони трохи підвищують рівень холестерину в крові. Загалом медики рекомендують вживати не більше трьох яєць на день. Ця доза вважається безпечною для здоров'я.

Також ми розповідали про вітаміни за порами року: коли які варто приймати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.