Догори
Дати відгук

6 правил, які важливо знати, щоб позбавити печінку від зайвого жиру

Для розвантаження цього важливого органу достатньо привчити себе до деяких правил.

4 хв на прочитання26 Серпня 2023, 13:34
Поділитись:

Між здоров’ям печінки та харчовими звичками є прямий взаємозв’язок. Тому для розвантаження цього важливого органу достатньо привчити себе до деяких «звичаїв».

Участь печінки в обміні речовин та причини виникнення проблем

Яким би не було джерело енергії, у метаболізмі печінка відіграватиме ключову роль. Будь-яка їжа позначиться на ній.

В результаті постійного переїдання не тільки накопичується зайва вага, а й ускладнюється «життя», печінка починає страждати від ожиріння. Цьому сприяють трансжири, напівфабрикати, цукор та пересмажена олія.

Багато людей їдять і п’ють те, що не варто було б навіть класти в холодильник. Жир починає швидко накопичуватися, він не надходить у білу жирову тканину, оскільки вона не в змозі накопичувати його так швидко, він починає затримуватися в печінці, не встигаючи перероблятися і виходити.

А ми вже постачаємо нову партію. Обмін речовин від цього перестає працювати нормально, на ногах і руках це не особливо помітно, а ось живіт починає рости як на дріжджах.

Тому таке різке збільшення талії – привід дослідження печінки. Але перевантаженням печінки застійним жиром справа не закінчується – за нею «смертю хоробрих» може впасти жовчний міхур.

Хоча з ним зазвичай довго не церемоняться, просто видаляють його. Виходить, що, вибираючи шкідливі ласощі, які переповнюють наш організм різною гидотою, ми готові навіть розлучитися з деякими органами!

Але печінку видалити не можна, а обростаючи жиром, вона перестає виконувати свою функцію. І одним із свідчень тому є вага, яку дуже важку скинути. Такий стан печінки небезпечний ще й тим, що, крім неї, більше нема кому захищати організм.

Інші небезпеки для печінки

В результаті надлишку лептину підвищується цукор у крові, при цьому він стає додатковим жиром у печінці. Тому в таких випадках необхідно кардинально обмежувати солодке – трохи ягід і стевія, мабуть, все, чим можна себе побалувати. При ожирінні печінки вп’ятеро збільшується ймовірність появи діабету II типу.

Важливо спостерігати за собою: набір зайвих кг, якщо в раціоні лише нормальні складні вуглеводи вказує на дисфункцію печінки, а ось вживання таких вуглеводів без проблем із непотрібною вагою та нормальними аналізами означає, що з печінкою все гаразд.

Жир, який забиває клітини печінки, не дозволяє їй розщеплювати жир, і він починає накопичуватися. Подібне може призвести до стрибка тригліцеридів у крові, і тоді допомогти печінці вже практично неможливо.

А впоратися з ним не так вже й складно – почати потрібно з видалення зайвих перекусів зі свого раціону та відмови від пізньої вечері.

Заходи термінової допомоги

Коли точно встановлено, що тригліцериди підвищені, а в печінці багато жиру, потрібно вжити заходів, які ще здатні врятувати ситуацію:

1. Звести до мінімуму кількість швидких вуглеводів – можна дозволити собі лише складні, найкраще отримані із цільнозернових продуктів.

2. Зайнятися фізкультурою, дуже приділити увагу вправам на прес. Непоганий ефект дадуть розтяжка та аеробні вправи. Все це допоможе схуднути та змінити фігуру, але головне – покращити стан печінки.

Додатковою підмогою мають стати силові тренування. Завдяки їм, виробляється гормон росту, що сприяє звільненню печінки від жиру та подальшому поліпшенню метаболізму.

3. Вечеряти раніше. Або хоча б за 3 години до відходу до сну. Цей прийом їжі має бути з мінімумом калорій та вуглеводів.

4. Білковий сніданок. Білок із ранку – це добре, в принципі, а для досягнення нашої мети – тим більше. Так, потрібно додавати трохи жирів, такий сніданок допоможе не переїдати протягом дня.

5. Урізаємо порції. Чесно, і щонайменше вдвічі. Їжа має бути якомога простішою, страви повинні будуватися на мінімальній кількості компонентів.

6. Повна відмова від перекушування «на автопілоті». Така їжа для їжі не принесе організму нічого хорошого. Не більше 3-4 прийомів їжі на день. При цьому 3 основних (сніданок, обід, вечеря) та 1 перекушування (другий сніданок або полудень).

І не варто захоплюватися різними голодуваннями, детоксикаціями та жовчогінними заходами. Потрібного ефекту з їх допомогою досягти навряд чи вдасться, а ще більше ускладнити життя власному організму – легко. Основою подальшого способу життя повинні стати здоровий кишечник і така сама їжа.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost