Догори
Дати відгук

6 міфів про харчові отруєння: консультує гастроентеролог

Лише у висувних шухлядах для фруктів та овочів кількість шкідливих бактерій у 750 разів перевищує норму.

3 хв на прочитання18 Листопада 2022, 14:49
Поділитись:

Європейські вчені, перевіряючи сучасні холодильники із системою no frost (їх не потрібно розморожувати, тому деякі не миють їх роками), підрахували: лише у висувних шухлядах для фруктів та овочів кількість шкідливих бактерій, зокрема кишкової палички, у 750 разів перевищує норму. Так що після декількох днів зберігання окремі продукти перетворюються на отруту.

Однак розлад шлунка — така недуга, при якій ми найчастіше схильні ставити собі діагноз і лікуватися самі. Найпоширеніші уявлення про харчові отруєння коментує к. м. н., лікар-гастроентеролог Наталія Топильська.

Міф 1. Якщо продукт зіпсований, отруяться всі, хто його їсть.

Неправда. Чи проявляться симптоми отруєння і наскільки сильно, залежить від виду мікроба, ступеня обсіменіння продукту, сприйнятливості організму до цієї інфекції. Наприклад, у дитсадку зіпсованими кисломолочними продуктами, швидше за все, отруяться всі діти. А небезпечна для здоров'я кількість ієрсиній (рід бактерій) може бути на одному листку капусти, інший при цьому виявиться безпечним.

Міф 2. Якщо продукт «не першої свіжості» запити алкоголем, отруєння не буде.

Неправда. Найчастіше це марно. Неможливо так «продезінфікувати» шлунково-кишковий тракт, аби нейтралізувати всі мікроби, що потрапили туди, — швидше отруєння алкоголем отримаєте. 

Та й не всі бактерії вбиває алкоголь. А якщо отруєння викликали не мікроби, а хімічні сполуки (нітрати, наприклад), то спиртне лише погіршить становище. Тяжкі отруєння у стані алкогольного сп'яніння набагато небезпечніші для здоров'я, ніж просто отруєння.

Міф 3. Якщо нудить, потрібно швидше спричинити блювання.

Неправда. Блювота може бути симптомом не тільки отруєння, а й панкреатиту, гастриту та навіть деяких неврологічних захворювань. Нудота взагалі не є строго гастроентерологічним симптомом. Це ознака ураження центральної нервової системи. Токсини, що утворюються внаслідок життєдіяльності патогенних мікроорганізмів, стимулюють блювотний центр у головному мозку. Тому у разі нудоти слід звернутися до лікаря. Якщо діагноз «отруєння» підтвердиться, лікар може призначити промивання шлунка. Але самостійно «викликати блювоту» не рекомендується.

Міф 4. Якщо отруївся, слід випити відразу кілька таблеток активованого вугілля.

Правда. За допомогою активованого вугілля з організму виводяться токсини. Є й більш сучасні препарати із групи сорбентів (ентеросгель, полісорб та інші), які можна покласти в домашню аптечку. Однак приймати їх потрібно строго за інструкцією й не довше 2-3 днів. Деякі п'ють сорбенти просто при здутті живота, метеоризмі. Цього робити не можна! Зловживання може призвести до того, що разом із токсинами з організму виводитимуться також і корисні речовини.

Міф 5. Якщо замучив пронос, слід прийняти протидіарейний препарат.

Не завжди. Вибір ліків залежить від стадії та ступеня тяжкості отруєння. При кишкових інфекціях, зокрема отруєннях, корисніші інші препарати — кишкові антисептики. Тривале застосування засобів, що зупиняють діарею, може затягнути хворобу — шкідливі бактерії та токсини, що виділяються ними, не виводитимуться з організму природним чином. Важливіше не зупинити діарею, а відновити водно-електролітний баланс, який порушується через зневоднення. У домашніх умовах розведіть 1 чайну ложку солі у склянці води й випийте.

Міф 6. Після отруєння корисно пити солодкий міцний чай.

Правда. Під час сильного зневоднення знижується тиск і падає рівень глюкози у крові. Солодкий чай заповнює запаси глюкози та трохи підвищує тиск. Але від діареї цей засіб не допоможе. Крім чаю, можна пити мінеральну воду без газу.

Також ми розповідали про секрети тривалого зберігання врожаю.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитаннягодина тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання2 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання3 години тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання4 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання5 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання5 годин тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання6 годин тому