Догори
Дати відгук

Всесвітній день кардіолога: як спека впливає на серце

Під час спекотних періодів серцеві напади частішають на 10-15%.

3 хв на прочитання06 Липня 2024, 09:15
Сьогодні 6 липня Всесвітній день кардіолога Сьогодні 6 липня Всесвітній день кардіолога
Поділитись:

6 липня відзначають одне з найбільш значущих медичних свят - Всесвітній день кардіолога. Привітайте в цей день фахівців, які рятують життя людей, змушуючи їхні серця працювати чітко і злагоджено і подякуйте їм за таку важливу працю.

Рано чи пізно з кардіологом зустрічаються всі. За статистикою, близько 90% захворювань пов'язано зі станом і роботою серцево-судинної системи. Міжнародний день кардіолога покликаний звернути увагу на небезпеку серцево-судинних захворювань, одну з найпоширеніших причин смерті в світі. В Україні через них щороку помирає близько 500 тис.осіб. Ця цифра може бути меншою - якщо вчасно звернути увагу і почати лікувати захворювання, чим і займається лікар-кардіолог.

Кардіологія була відома вже у Стародавньому Єгипті, близько XVII ст. до н.е. Вчені знайшли документи лікаря того часу, який лікував серце. Великий прогрес у розвитку кардіології відбувся в епоху Відродження завдяки унікальним анатомічним дослідженням будови серця Леонардо да Вінчі, якими досі захоплюються лікарі. На початку XVII ст. англійський лікар Вільям Гарвей довів існування кровообігу та розрахував швидкість кровотоку. І тільки з початку XIX ст. кардіологія розвивається як самостійна практична дисципліна.

Літній період може бути часом відпочинку та насолоди для багатьох людей, однак він також супроводжується підвищеним ризиком серцевих захворювань. Спекотна погода, зневоднення, активніший спосіб життя та інші фактори можуть вплинути на серцево-судинну систему, збільшуючи ймовірність серцевих нападів та інших проблем із серцем.

Вплив високих температур на серце

Підвищення температури навколишнього середовища може суттєво вплинути на роботу серця. У спекотну погоду організм намагається охолодитися шляхом розширення кровоносних судин і збільшення кровотоку до шкіри, що може призвести до підвищення навантаження на серце. Це особливо небезпечно для людей із вже існуючими серцево-судинними захворюваннями.

Дослідження показують, що ризик серцевих нападів зростає під час екстремальних теплових хвиль. Згідно з даними Американської асоціації серця (AHA), кожне підвищення температури на 1°C підвищує ризик серцевого нападу на 2-3%. Також, дослідження, опубліковане в журналі "Circulation", вказує на те, що під час спекотних періодів серцеві напади частішають на 10-15%.

Зневоднення і його наслідки

Зневоднення є ще одним важливим фактором, що сприяє підвищенню ризику серцевих захворювань влітку. Недостатнє вживання рідини може призвести до згущення крові, що ускладнює роботу серця і збільшує ризик тромбозів. Дослідження показують, що зневоднення може підвищити ризик серцевих нападів на 30%.

Поради для зниження ризику

Щоб знизити ризик серцевих захворювань влітку, важливо дотримуватись наступних рекомендацій:

  • Залишайтеся гідратованими: Пийте достатню кількість води, уникайте алкоголю і кофеїну, які можуть сприяти зневодненню.
  • Уникайте перегрівання: Носіть легкий, дихаючий одяг, проводьте час у тіні, використовуйте вентилятори та кондиціонери.
  • Будьте обережні з фізичною активністю: Уникайте надмірної фізичної активності у спекотні години дня, обирайте ранок або вечір для тренувань.
  • Слідкуйте за своїм здоров’ям: Регулярно вимірюйте артеріальний тиск, приймайте ліки за призначенням лікаря, у разі погіршення самопочуття негайно звертайтеся до медичного закладу.

Основна мета цього дня — підвищення інформованості населення про небезпеку серцево-судинних захворювань, які на сьогодні є провідною причиною смерті у світі. Україна не є виключенням: щороку через хвороби серця та судин помирає біля півмільйона осіб.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
«Моя дівчина спілкується з колишніми»: психолог пояснив, як правильно вчинити
3 хв на прочитанняВчора
Лікарня №4 Сіаню оприлюднила цей ультразвуковий знімок, який, за її словами, був зроблений під час вагітності Лі.
«Один випадок на мільйон»: у Китаї жінка з рідкісною подвійною маткою народила двійню
1 хв на прочитанняВчора
Зображення згенеровано ШІ
Жах чорної магії: в Індії педколектив «приніс у жертву» другокласника заради «слави, успіху, процвітання» школи
2 хв на прочитанняВчора
Медсестри оглядають пацієнтів у лікувальному закладі Mpox у Демократичній Республіці Конго. Фото: Glody Murhabazi/AFP/Getty Images
ВООЗ уперше надає екстрений дозвіл на тест на Mpox
2 хв на прочитанняВчора
Знову «мавпяча віспа»: понад 800 смертей від вірусу Mpox в Африці з січня, ситуація не під контролем
1 хв на прочитанняВчора
Укрзалізниця запустила спеціалізований інклюзивний потяг
1 хв на прочитанняВчора
Стало відомо, яка аптека першою запустить продаж ліків з канабісом
1 хв на прочитанняВчора
Руанда повідомляє про різке зростання випадків захворювання на хворобу, викликану вірусом Марбурга — ось що радить ВООЗ
3 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost