Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • 5 листопада відзначається Всесвітній день поширення інформації про проблему цунамі

5 листопада відзначається Всесвітній день поширення інформації про проблему цунамі

Як вижити під час цунамі?

2 хв на прочитання05 Листопада 2021, 11:32
Цунамі Цунамі
Поділитись:

Цунамі — довгі та високі хвилі, що породжуються потужним впливом на всю товщу води в океані або іншій водоймі. Причиною виникнення цунамі в основному є підводні землетруси, під час яких відбувається різкий зсув ділянки морського дна.

Історія 

Вибір 5 листопада пов'язаний з історією «Інамура-но-хі», де йдеться про селянина, який 5 листопада 1854 року пожертвував своїм майном задля порятунку односельців. Він підпалив снопи рису, оповістивши таким чином людей про цунамі, завдяки чому вони встигли вчасно залишити село. Після цунамі він доклав усіх зусиль задля того, щоб відбудувати село заново й убезпечити його від майбутнього природного лиха: він звів насип і висадив на ньому дерева.

Статистика

Цунамі — рідкісне, але одне з найбільш смертельних стихійних лих. За останні 100 років в результаті 58 цунамі загинули понад 260 тисяч осіб, у середньому по 4600 чоловік за одне явище, що є найвищим показником порівняно з іншими природними катастрофами.

Найбільше людей загинуло в результаті цунамі в Індійському океані у грудні 2004 року — 227 тисяч осіб у 14 країнах. Тоді найбільше постраждали мешканці Індонезії, Шрі-Ланки, Індії та Таїланду. 

Як вижити під час цунамі?

Почувши сигнал тривоги, слід негайно залишити небезпечну зону.

Слідкуйте за швидким підйомом і падінням рівня прибережних вод. Якщо море раптово відступило, залишивши голий пісок, це важливе попередження про те, що ось-ось буде раптовий приплив води.

Якщо ви не встигаєте залишити місцевість, намагайтеся піднятися на пагорб і допомогти іншим людям, або ж біжіть до багатоповерхової будівлі. Підніміться на останні поверхи, закрийте вікна та двері.

Якщо ви не встигаєте залишити небезпечну зону й опинилися у воді, насамперед звільніться від взуття та мокрого одягу та спробуйте зачепитися за предмети, що пливуть.

Дочекайтеся, доки не пролунає відбій сигналу тривоги. Додому не заходьте не раніше ніж через 2–3 години, доки не переконайтеся, що за цей час не було нових ударів. Перед входом до приміщення перевірте, чи міцно тримаються двері та вікна.

До слова, ООН виділить 100 мільярдів доларів на прогнози погоди у вразливих країнах.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко