3 продукти, які справді погіршують вашу пам’ять

3 хв на прочитання07 Вересня 2023, 11:48
Фото ілюстративне

Їх варто виключити із раціону, якщо ви турбуєтеся за здоров’я свого мозку.

Чи знали ви, що регулярне вживання деяких продуктів може погіршити когнітивну функцію лише за місяць? І є чотири категорії, які варто виключити із раціону, якщо ви турбуєтеся за здоров’я свого мозку.

Деменція і хвороба Альцгеймера — те, чого багато хто бояться в сучасному світі, але є незаперечні докази, що в найближчі десятиліття їх тягар лише зростатиме. На це впливає навіть стиль життя сучасної людини і навіть те, що вона їсть. Дослідження виявили, які продукти можуть погіршити когнітивну функцію, і багато з них входять до повсякденного раціону багатьох жителів планети. Три категорії продуктів можуть сприяти по-справжньому швидкому когнітивному погіршенню, а значить із цим списком дійсно важливо ознайомитися. Ми ділимося їм із вами.

Попкорн

Одним із найнебезпечніших продуктів виявилася типова закуска для перегляду кіно, яку багато хто з нас готує у мікрохвильовій печі. Попкорн вважається особливо шкідливим, тому що містить діацетил — хімічну речовину, яка збільшує утворення амілоїдних бляшок у головному мозку. Небезпека діацетилу була виявлена ​​в дослідженні 2012 року, що виявило, що дактил може посилювати шкідливі ефекти при накопиченні білка. Його результати також показали, що з’єднання сприяє респіраторним захворюванням та захворюванням легень.

Плавлений сир

Дослідники, що концентрують увагу на ролі дієти в житті сучасної людини, дійшли висновку, що оброблені молочні продукти завдають особливо помітної шкоди когнітивної функції, оскільки сприяють утворенню шкідливого нальоту в мозку. Нещодавні дослідження показали, що оброблені продукти не просто сприяють зниженню когнітивних функцій, а значно прискорюють цей процес. Згубні наслідки можуть бути помітні лише за чотири тижні. Серед особливо небезпечних виявилися деякі молочні продукти, які можуть сприяти утворенню шкідливого нальоту, наприклад плавлений сир.

Борошно

У зоні ризику виявляються не тільки тістечка та білий хліб, а й макаронні вироби. Всі вони здатні викликати запалення в організмі – одна з ознак нейродегенеративних захворювань. За наявності хвороби Альцгеймера та деменції запалення сприяє утворенню бляшок у головному мозку, що призводить до повільної дегенерації когнітивних функцій. Продукти з білої муки краще замінити на цільнозернові вироби.

Яких продуктів дотримуватися?

Відомо, що дієти з упором на жирні кислоти омега-3 оптимальні підтримки здоров’я мозку. Результати недавнього дослідження, опубліковані у журналі Brain Behavior and Immunity, підтвердили, що ці поживні речовини можуть протидіяти запальним ефектам обробленої їжі. Оптимальний раціон повинен включати горіхи, жирну рибу, деякі олії та достатню кількість зелені. Їх регулярне вживання може запобігти утворенню позаклітинних бляшок білків, пов’язаних з нейродегенерацією, та неправильне розподілення речовин, що впливають на когнітивну діяльність. Не менш важливо продовжувати підтримувати розумову та фізичну активність, контролювати холестерин та артеріальний тиск, відмовитися від куріння та надмірного вживання алкоголю та зберігати бадьорість духу.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: