Догори
Дати відгук

28 листопада – День Марса: десять цікавих фактів про планету

Більше 100 000 чоловік подали заявку на поїздку в один кінець і хочуть стати першими колонізаторами планети.

2 хв на прочитання28 Листопада 2023, 09:32
Марс десять цікавих факторів про планету Марс десять цікавих факторів про планету
Поділитись:

Марс найбільш вивчена планета в Сонячній системі після Землі, сьогодні він розглядається вченими, як потенційна для колонізації людством планета. Марс завжди був об'єктом людської цікавості та він часто з'являється в фантастичних фільмах та книжках.

  1. Істина природа забарвлення планети пов'язана з великою кількістю оксиду заліза на його поверхні. Іншими словами на Марсі така велика кількість заліза, що планета буквально покрита іржею. Відтінок планети змінюється залежно від пір року, яких на Марсі також чотири.
  2. Середній діаметр Марсу дорівнює 6780 км. Він менший за Венеру та Землю, але більший за Меркурій. Сила тяжіння на поверхні Червоної планети становить 37% від земної.
  3. Тривалість середньої сонячної доби на Марсі (їм дали назву «сола») становить 24 години 39 хвилин 35 секунд. Це всього на 2,7% довше земної доби. Марсіанський рік складається із 668,6 солів.
  4. Зараз Марс не має глобального магнітного поля. Однак у його корі є намагнічені ділянки, які свідчать про те, що в далекому минулому планета його мала.
  5. Кратери на Марсі, які більші ніж 60 км в діаметрі, названі на честь померлих вчених, письменників та видатних людей, що внесли свій вклад у вивчення Марса.
  6. Захід Сонця на Марсі, синього кольору.
  7.  1997 році троє чоловіків з Ємену намагалися подати в суд за вторгнення НАСА (NASA) на Марс. Вони стверджували, що успадкували планету від своїх предків 3000 років тому.
  8.  Хоч вчені не зафіксували виверження вулкана на Марсі в реальному часі, Марс має найбільший вулкан в Сонячній системі — Олімп, який здіймається на 21 км над навколишньою місцевістю. Величезна гора сформувалась потоками лави багато мільйонів років тому.
  9. Визначним місцем на Марсі є Долини Марінера. Це величезна система каньйонів на екваторі планети понад 4200 км завдовжки, для порівняння територія України з заходу на схід простягається на 1316 км.
  10. На Марсі дуже ворожі для людини умови, зокрема планета постійно отримує величезні дози радіації, а середня температура на планеті -63 °C. 

З усіх планет в Сонячній системі Марс є, мабуть, найунікальнішою. Саме ця планета найбільше схожа на Землю. З тих пір як люди вперше підняли очі в небо, Марс був темою безлічі розмов і дискусій.

Більше 100 000 чоловік подали заявку на поїздку в один кінець і хочуть стати першими колонізаторами Червоної планети в 2022 році (експедиція Mars One). В даний час населення Марса становить сім роботів.

Свіжі новини на GreenPost.ua

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко