22 червня - Міжнародний день тропічних лісів: збереження легенів планети

3 хв на прочитання22 Червня 2024, 09:15

В період з 2002 до 2019 року світ втратив 571 863 квадратних кілометрів тропічного лісу

22 червня кожного року відзначається молода, проте важлива екологічна подія – Всесвітній день тропічного лісу. Таку дату започаткувала організація Rainforest Partnership у 2017 році.

Тропічний ліс – невід’ємна частина природи, адже він є домівкою чи не половини рослин і тварин земного шару. Годі й казати, що тропічний ліс надає нам воду, поглинає вуглекислий газ та підтримує клімат в нормальному стані.

Всесвітній день тропічного лісу має за мету привернення уваги людства до проблеми зникнення тропічних лісів, підвищення поінформованості щодо цього, залучення до збереження й захисту лісів від вирубки.

Чому тропічні ліси важливі

Біорізноманіття:

Кліматичний баланс:

Кисень та вуглекислий газ:

Вода та кліматичні умови:

На жаль, в період з 2002 до 2019 року світ втратив 571 863 квадратних кілометрів тропічного лісу — це перевищує розміри континентальної Франції. Найсильніше постраждала Азія, де сьогодні залишилося тільки 7% незайманих тропічних лісів світу. На острові Суматра в Індонезії тільки 9% початкового тропічного лісу залишається недоторканим. Водночас на Амазонці розташовано 72% незайманих тропічних лісів світу, з яких 42% — у Бразилії.

З приблизно 14,5 мільйона квадратних кілометрів тропічних лісів, які колись покривали поверхню Землі, лише 36% залишилося недоторканим. Трохи понад третини (34%) повністю зникли, а решта 30% перебувають на різних етапах деградації.

Як ми можемо запобігти знищенню лісів

Підтримка стійкого сільського господарства:

Зменшення споживання деревини:

Підтримка природоохоронних організацій:

Просвіта та підвищення обізнаності:

Міжнародний день тропічних лісів – це нагадування про важливість збереження цих унікальних екосистем для майбутніх поколінь. Від нашої дії сьогодні залежить, чи зможуть тропічні ліси продовжувати виконувати свої життєво важливі функції у майбутньому. Захист тропічних лісів – це інвестиція в стабільне та здорове майбутнє нашої планети.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: