Догори
Дати відгук

21 березня – Всесвітній день лісів

Щороку в цей день фахівці в усьому світі знаходять час для обговорення цінності лісу.

2 хв на прочитання21 Березня 2024, 11:44
Сьогодні Всесвітній день лісів 21 березня Сьогодні Всесвітній день лісів 21 березня
Поділитись:

21 березня відзначають Всесвітній день лісів за роль і значення лісів та лісового господарства в житті суспільства. Щороку в цей день фахівці в усьому світі знаходять час для обговорення цінності лісу. Населення може дізнатися, як відбувається або ж має відбуватися збалансоване управління лісами, невиснажливе використання лісових ресурсів (без заподіяння шкоди лісовим екосистемам) з метою їх збереження для майбутніх поколінь.

Традиція відзначати День лісу була заснована в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, метою яких було обговорення важливості цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея, яка одразу ж була підтримана Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО).

Міжнародний день лісів святкують у день весняного рівнодення в Північній півкулі, який за традицією вважають першим днем весни і символом нового життя та нових починань. У Південній півкулі цей день є днем осіннього рівнодення, але в будь-якому випадку цей період є сприятливим для садіння та росту дерев.

Ліс є частиною культурно-історичного середовища, під впливом якого формуються культура і звичаї цілих народів, ліс – джерело роботи та матеріального благополуччя значної частини населення. Ліс забезпечує деревиною і продуктами її переробки, харчовими і лікарськими ресурсами та іншими матеріальними цінностями.

За підрахунками вчених, за один сонячний день 1 га лісу поглинає з повітря 120-280 кг вуглекислого газу і виділяє 180-200 кг кисню. Одне дерево середньої величини виробляє кількість кисню, достатню для дихання трьох людей. Гектар хвойного лісу затримує 40 тонн пилу, а листяного – 100 тонн.ї

Перебування в лісах посилює позитивні емоції та знижує стрес, кров'яний тиск, депресію, втому, тривожність та напруженість. У містах дерева допомагають захистити міське населення від респіраторних захворювань, поглинаючи забруднюючі гази від транспорту та промисловості та фільтруючи дрібні частинки, такі як пил, бруд та дим.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost