2000 мальків лосося дунайського оселилися у річці Черемош (ФОТО)

2 хв на прочитання05 Вересня 2024, 18:40
Зариблення річки Черемош

Середня наважка рибопосадкового матеріалу становила близько 6,5 грам.

Під час війни відновлення рибних популяцій наших водойм задача не з простих. Та враховуючи труднощі воєнного часу, перебої з постачанням електроенергії, фахівці Рибоводного форелевого заводу «Лопушно» Держрибагентства докладають максимум зусиль для стабільного вирощування водних біоресурсів і дотримання необхідного циклу розвитку цінних лососевих видів риб.

Так, на Буковині до гірської річки Черемош з притоками вселено 2000 мальків лосося дунайського, вирощених за рахунок державного бюджету Рибоводним форелевим заводом «Лопушно» Держрибагентства.

Зариблення річки Черемош

Середня наважка рибопосадкового матеріалу становила близько 6,5 грам.

Контролювали зариблення представники Чернівецького рибоохоронного патруля Держрибагентства, Держекоінспекції, місцевого самоврядування та громадськості.

«Дунайський лосось – справжній скарб української іхтіофауни. Проте протягом останніх 30 років він перебуває під загрозою зникнення і занесений до Червоної книги України. Комплекс несприятливих екологічних факторів, включаючи забруднення водних екосистем, гідробудівництво та незаконний вилов, призвів до критичного скорочення природних популяцій цього виду. Тож державна підтримка відновлення лосося дунайського, можливо, єдиний шанс, аби наші нащадки могли побачити цих чудових риб не тільки на картинках. Маю надію, що найсуворіша охорона і штучне розведення сприятимуть збільшенню їх чисельності», - зазначив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

Довідково:

Лосось дунайський (головатиця) – найцінніша риба річок басейну Дунаю, у тому числі карпатських річок, довжина якої може сягати 2 м, а вага понад 50 кг. Вважається реліктовою формою тайменя, раніше широко розповсюдженого у водоймах Євразії.

З 2017 року на державному рівні відтворенням головатиці займається Рибоводний форелевий завод «Лопушно» Держрибагентства. Відтоді рибзаводом вирощено та випущено до карпатських річок близько 100 тис. мальків цього виду лососевих.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: