10 продуктів, які ми скоро не зможемо їсти через зміну клімату

3 хв на прочитання15 Лютого 2022, 16:10

Деякі продукти ніколи не смакуватимуть так, як ви пам’ятаєте.

Зміна клімату почала впливати на весь світ і загрожує харчовій та сільськогосподарській промисловості по всьому світу. Різкі температурні зміни, які ми спостерігаємо в останні роки, а також підвищення рівня моря та забруднення повітря спричиняють багато потрясінь у сільськогосподарській галузі, оскільки аграрії змушені пристосовуватися до нових умов, які можуть знищити бізнес. Хоча деякі культури витримали ці різкі зміни, багато інших не змогли. Через це деякі продукти ніколи не будуть смакувати так, як ви пам’ятаєте. Styleter зібрав список із 10 продуктів, якими ми більше не зможемо насолоджуватися через зміну клімату.

1. Устриці. Оскільки рівень океану продовжує підвищуватися, а солона вода починає проникати на землю, де колись була прісна вода, колонії устриць зникають у всьому світі — адже ці маленькі молюски потребують дуже специфічного середовища.

2. Кава. Вона належить до найбільш продаваних товарів, але існує багато факторів, які впливають на її виробництво. Тепла погода спричинила зміщення плантацій кави до екватора, тоді як більш посушливий клімат змусив плантації зменшити виробництво.

3. Банани. Це один із найпопулярніших фруктів у світі, але його кількість знижується через зміну клімату. Бананові плантації почали переміщуватися до більш високих за рельєфом територій, оскільки високі температури та зміна погодних умов спричинили неврожаї. Очікується, що обсяги вирощування бананів продовжуватимуть знижуватися, оскільки глобальне потепління з часом посилюється.

4. Шоколад. Один із найулюбленіших продуктів у всьому світі. Рослини какао потребують дуже специфічного середовища вирощування та клімату: їхні боби дають врожай між 20° на північ і 20° на південь від екватора. Це означає, що виробництво какао буде все більш обмеженим, оскільки глобальне потепління триває.

5. Лимони. Через зміну клімату багато фруктів починають рости в нових місцях. Із підвищенням температури та збільшенням кількості опадів лимонні сади вздовж Середземного моря почали замінюватися апельсиновими гаями, які колись були далі на північ. Це означає меншу доступність лимонних дерев, що вплине на лимони, вирощені в районах із меншою кількістю опадів.

6. Персики. Вони не витримують занадто довгої холодної пори року, а це означає, що з підвищенням температури та коротшою зимою персикові сади з року в рік починають втрачати врожайність. Колись стійкі в холодному кліматі, персики тепер починають замінюватися іншими міцнішими фруктами, які витримують тривалі холодні сезони.

7. Кленовий сироп. Він належить до найулюбленіших продуктів харчування в Америці, але через підвищення температури, яке спричиняє пізні заморозки та ранню весну, клени починають брунькувати раніше рекомендованого часу. Оскільки популяції бджіл вимирають через зміну клімату, клени тепер починають виробляти сік без цукру.

8. Вишні. З підвищенням температури та збільшенням кількості опадів фермери, які вирощують вишневі сади, бачать, що їхні врожаї зникають. Вишні квітнуть при нижчих температурах, і ці умови стають все більш рідкісними, а це означає, що вишню буде набагато важче знайти в майбутньому. Фермери також бачать, що їхні вишневі дерева відмирають із зростаючою швидкістю через зміну погодних умов.

9. Пшениця. В міру підвищення температури вирощування цього чи не найпопулярнішого виду зернових в Європі та Америці буде ускладнюватися: тепла погода підвищила рівень вологості в районах, де можна вирощувати пшеницю, а це означає, що ця культура незабаром може зникнути з деяких регіонів.

10. Риба. Оскільки океани стають теплішими і кислішими, риба гине з наростаючою швидкістю. Очікується, що підвищення рівня моря торкнеться районів, де зараз розташовані рибні ферми, а це означає, що вам, можливо, доведеться попрощатися з морепродуктами.

Також ми розповідали, що користь вітамінів не абсолютна: як її посилити.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: