Загальновідомо, що при діабеті слід відмовитися від цукру. Але чи достатньо просто перестати солодити чай? Сайт порад howkit відібрав 10 продуктів, які діабетикам потрібно або повністю виключити, або дуже обережно вживати.
Одна банка коли (354 мл) містить 38,5 г цукру. Приблизно ж таку кількість цукру можна знайти й у будь-яких інших солодких газованих напоях. А ще не варто забувати про фруктозу.
Будь-які напої з цукром викликають різкий та швидкий сплеск рівню глюкози в крові, а також підвищують ризик метаболічного синдрому та ожиріння.
Штучні трансжири небезпечні для здоров’я будь-якої людини, а тим паче діабетика. Містяться вони в маргарині, спреді, арахісовій пасті та інших магазинних продуктах. На етикетці штучні трансжири зазвичай позначаються як «частково гідрогенізовані олії».
Штучні трансжири не підвищують рівень цукру в крові, натомість підвищують рівень поганого холестерину, забивають бляшками кровоносні судини та провокують запалення.
Ідеться про білий хліб, макарони та інші хлібобулочні вироби з білого борошна вищого сорту. В такому борошні немає клітковини, яка чудово допомагає знизити рівень цукру в крові, тож його глікемічний індекс (ГІ) досить високий.
Справжній йогурт містить кальцій, повноцінний білок та корисні біфідобактерії. Але магазинний йогурт нічого спільного зі здоров’ям не має - бодай через те, що в ньому дуже багато цукру. Особливо це стосується йогуртів із фруктовими смаками: на 245 г такого йогурту припадає до 31 г цукру.
У цій страві є якісь злаки, але цукру там у кілька разів більше.
Це просто калорійна бомба з ГІ, що зашкалює. Тому фрапучино, ванільні лате та інші авторські кавові напої треба залишити осторонь.
Мед або тростинний цукор містить точно такі ж калорії та вуглеводи, що й звичайний цукор. Вживати мед діабетикам можна та потрібно, але не більше однієї чайної ложки на добу. І це за умови, що діабет повністю компенсований та немає інших протипоказань.
Під час сушіння вода з фруктів іде, а концентрація цукру підвищується. Для порівняння: одна порція винограду містить 27,3 г вуглеводів, із них — майже 1,5 г — клітковина, а така ж порція родзинок містить 115 г вуглеводів, з яких лише 5,4 г — це клітковина. Людям із діабетом не слід відмовлятися від сухофруктів узагалі, але потрібно вживати їх дуже дозовано.
Магазинні соки — гомогенізовані (однорідні), а також містять багато доданого цукру.
Картопля сама собою доволі вуглеводна: на одну середню картоплину припадає майже 35 г вуглеводів, з яких 2,4 г — це клітковина. Але ця кількість вуглеводів у картоплі з лушпайками. Якщо картоплину очистити та приготувати, то її ГІ зросте, а кількість клітковини зменшиться. Також картопля, приготована у фритюрі, містить багато кінцевих продуктів глікування та альдегідів. Ці речовини посилюють запалення та збільшують ризик хронічних захворювань.
Нагадаємо, що має бути в холодильнику у діабетика.