Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Відходи, які можуть бути перетворені на корисний компост

Відходи, які можуть бути перетворені на корисний компост

2 хв на прочитання30 Травня 2023, 16:32 868
Поділитись:

Чи знаєте ви, що приблизно третина відходів у нашому смітнику – органічні? А якщо ви живете у приватному будинку – то органіки у вас має бути ще більше. Кожен день ми викидаємо їжу, траву, листя та інші відходи, які можуть бути перетворені на корисний компост.

Компост – це речовина, яка формується під час розкладання органічних відходів. Це гарне добриво для рослин, оскільки містить багато корисних мікроорганізмів, мінералів та поживних речовин.

На жаль, в Україні компостування не розповсюджено. Переважна більшість органіки у нас просто закопується, а виробництвом компосту займаються лише окремі ентузіасти. Водночас, наприклад, у Японії 80% усіх органічних відходів компостується. У країнах Європи ця частка складає близько 20%, але слід зазначити, що там від 20 до 40% органіки також використовується для виготовлення біометану (екологічного газу).

Які ще є причини для компостування, крім створення добрив?

  • Зменшення викидів метану. Органічні відходи, які розкладаються на полігоні, вступаючи у зв’язок з твердими побутовими відходами, виділяють метан – потужний парниковий газ, що сприяє кліматичним змінам.
  • Економія електроенергії. Виробництво мінеральних добрив вимагає значних енергетичних затрат, а компостування є енергоефективним процесом. Ви заощаджуєте 75% енергії, використовуючи компост замість мінеральних добрив.
  • Компост – це 100% природний продукт, без хімічних домішок або шкідливих речовин. Ви можете бути впевнені в екологічності рослин, які удобрювалися компостом.
  • Компост покращує структуру ґрунту, збільшуючи його водопроникність та здатність утримувати вологу. Це означає, що рослини отримують кращий доступ до води, а ви зменшуєте потребу в поливанні. Тобто компостування сприяє збереженню водних ресурсів та ефективному використанню води.
  • Мінеральні добрива недешеві. Компост же можна виготовити самостійно та абсолютно безкоштовно.

Друзі, закликаю приєднуватися до компостування. Наразі це не проблема навіть для міських мешканців, адже можна купити спеціальні контейнери й виробляти компост для удобрення, наприклад, кімнатних рослин. Ну а для мешканців приватних будинків та дачників у 21 столітті мати на задньому дворі компостну яму просто необхідно. Таким чином, ви зможете зменшити кількість відходів, поліпшити якість ґрунту та сприяти збереженню природних ресурсів.