Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Тварини на Землі переживають шосте масове вимирання, яке може стати найбільшим з часів динозаврів

Тварини на Землі переживають шосте масове вимирання, яке може стати найбільшим з часів динозаврів

1 хв на прочитання05 Жовтня 2023, 16:49 1937
Поділитись:

За даними World Wildlife Fund популяція диких тварин за останні 50 років впала на 69%.

Ці дані підтверджує і ситуація в Україні. За останні 40 років кількість червонокнижних тварин у нас зросла з 85 до майже 700 видів. Маємо розуміти, що війна пришвидшить цей процес у рази.

  • Через російську агресію вже перебувають на межі зникнення понад 80 видів тварин в Україні.
  • Окупанти пошкодили 3 млн га лісів, майже 24 тис. га повністю випалили. Мільйони тварин загинули або втратили середовище існування.
  •  Досі під окупацією знаходиться 10 національних природних парків, 8 заповідників, 2 біосферних заповідники. У деяких з них росіяни офіційно дозволили браконьєрство.
  • Через підрив Каховської ГЕС знищено місця нересту та середовище проживання понад 40 видів риб.

Війна торкнулася і домашніх улюбленців. Величезна частина з них стала бездомними. Кількість бродячих тварин збільшилася у різних регіонах від 30 до 100%. За даними зоозахисників нині їх нараховується в Україні до 150 тисяч.

Сьогодні Всесвітній день тварин. Черговий привід для людства замислитися, чи правильним шляхом йдемо. На жаль на агресора ми вплинути не можемо. Машина для знищення всього живого запущена і зупинять її тільки Сили оборони України.

Водночас далеко не всі домашні улюбленці стали безпритульними через бойові дії. Вирубування лісів, засмічення водойм, випалювання полів, забруднення повітря та багато інших чинників, що знищують тварин – результат безвідповідальності людини. І щоб змінити це – не потрібно чекати закінчення війни.