Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Це ковпачки від міцного алкоголя і вони переробляються

Це ковпачки від міцного алкоголя і вони переробляються

3 хв на прочитання04 Лютого 2021, 09:45 871
Поділитись:

На тому тижні я була на підприємстві під Києвом, з яким ми,  Україна БЕЗ сміття, налагодили співпрацю зі збору надзвичайно складних у переробці відходів, це:

  • алюмінієві аерозолі;
  • пластикові дозатори;
  • корпуси декоративної косметики.

Ми завжди в пошуку рішень для збору найдрібнішої пластикової дрібноти, щоб вона не опинялася на звалищах. Тому сьогодні в УБС можна здати 40+ видів відходів на переробку.

Сьогодні йдеться про дозатори для алкоголю. Щоб ви розуміли, вони складаються з 3–4 різних видів матеріалів, а ще завжди всередині є залишки скла, які треба остаточно вибити зсередини. На вигляд дозатор маленький і легкий, але якщо помножити кожен на мільйони випущених на ринок пляшок — виходять десятки тисяч тонн вторинних матеріалів.

Поліпропілен, ABS, полікарбонат, алюміній, HDPE, жерсть і корок — такі складові приходять у вигляді відходів переробки склобою на WakeUp Recycling

1. Все це сортується, щось подрібнюється, побічне сміття, таке як текстиль і пакети, усувається оператором-сортувальником на лінії. Виокремлене скло продається знову переробникам.

2. Метали виокремлюються одразу, а пластики проходять стадію флотації — досить простий спосіб сортування подрібнених пластиків за допомогою води.

3. PP та HDPE завжди спливають вверх, ABS — тоне.

4. За допомогою оптично-механічного (автоматизованого на високих швидкостях) сортування пізніше відсортовуються чисті миті пластики, які спливають разом. Їх можна також швидко посортувати не тільки за типами матеріалів, а і за кольорами — через спектральний аналіз.

5. Потім можна робити гранулу або продавати подрібнений чистий флекс.

Підприємство сьогодні на вході обробляє до 300 тонн ковпачків.

Вага ковпачка — 1–2 % відносно порожньої скляної пляшки.

Алкогольні компанії виробляють кожна від 150 до 200 млн пляшок на рік. А це 2000–3000 тонн дозаторів.

Українські компанії з виготовлення ковпачків випускають 300 млн і навіть 1 млрд штук щороку.

Чим цікава переробка саме дозаторів:

  • достатньо чиста сировина
  • якісні матеріали всередині (не всі пластики можуть контактувати з алкоголем).

Цікаві факти:

У преміальному сегменті міцного алкоголю в ковпачки вбудовують важку металеву шайбу: такий психологічний трюк створює враження цільнометалевого корпусу дозатора.

В дозатори часто вбудовані скляні кульки — це робить швидкість витікання алкоголю з пляшки комфортною.

Українські компанії з виробництва ковпачків виготовляють продукцію для всесвітньо відомих брендів, таких як Jack Daniel's.

Але підприємству не вистачає обсягів, щоб переробляти ще більше. Багато компаній, які займаються сортуванням, просто не заморочуються подальшою долею складних ковпачків і часто везуть їх на звалища.

Цей пост — для партнерства, знайомства, щоб і такі відходи знаходили своє друге життя, а не засмічували наше довкілля.