Догори
Дати відгук

Процедури — геть, піар і розпил — наше все!

1 хв на прочитання27 Липня 2021, 13:46 1173
Поділитись:

Уряд вирішив, що закупівлю обладнання для добудови лікувально-діагностичного комплексу дитячої лікарні «Охматдит» можна провести без тендерів.

Навіщо? Щоб перші особи встигли перерізати стрічки та помпезно відкрити комплекс унікальної лікарні до 30-ої річниці Незалежності. Але, як це часто трапляється, під начебто благими намірами криється корупційний ризик.

Купити дороге обладнання орієнтовною вартістю до 1 млрд грн вирішили без тендерів за переговорною процедурою. Кажучи простіше: непублічно, без контролю громадськості, у постачальника, який сподобається чиновникам із МОЗу.

Наразі нічого не відомо ні про моделі, ні про технічні характеристики, ні про країну виробника обладнання, оскільки на відміну від відкритих торгів, за переговорної закупівлі замовнику не потрібно оприлюднювати вимоги до обладнання. Це створює ризик закупівлі товару сумнівної якості та виробництва, несумісного з уже закупленим обладнанням, здешевлення та спрощення комплектації. Що, як свідчить досвід, не завадить закласти в закупівлю високу ціну.

Ми у ЦПК підозрюємо, що справжнім мотивом таких маніпуляцій є банальний розпил до круглої дати, який цинічно прикривається піклуванням про дітей. Тому закликаємо владу повернути закупівлю обладнання для «Охматдиту» у прозору та конкурентну площину, а не влаштовувати піар-шоу з корупційними схемами.