Догори
Дати відгук

От і завершилися «судні дні» над дикими тваринами

4 хв на прочитання31 Січня 2022, 14:02 1056
Поділитись:

Ось і завершився сьогодні в Україні сезон розстрілу та побиття дикої фауни 2021-2022 року, так званий мисливський сезон. І можна констатувати, що практично кожен мисливець — браконьєр. Намагаючись виправдатися, мисливці нерідко вдаються до софістики, говорячи про те, що є браконьєри, а є чесні законослухняні мисливці, яких, нібито, вся критика про масове і незаконне знищення диких тварин мисливцями не стосується. Це підміна понять та про це давно вже писав заслужений природоохоронець України Володимир Борейко. Ми підтримуємо Володимира і також заявляємо про те, що кожен мисливець є браконьєром, або діяльним, але поки що не затриманим, або потенційним.

Наш досвід спілкування з мисливцями та досвід затримання мисливців-браконьєрів, дає нам право сказати, що майже всі мисливці (за рідкісним винятком) – це вкрай неосвічені та безграмотні у правовому та екологічному значенні люди. Якщо раніше для того, щоб вступити в товариство мисливців, потрібно було скласти хоч якийсь іспит (і не склавши іспит, претендент міг все ж таки не потрапити в мисливці), то зараз у товариство мисливців може вступити кожен, лише сплачуй членські внески. Внаслідок такої безграмотності практично всі так звані мисливці не можуть відрізнити рідкісних тварин, занесених до Червоної книги, від мисливських, і стріляють занесених до Червоної книги. Особливо це стосується птахів: гусей, качок та куликів, частина з яких занесена до Червоної книги України або навіть до списку МСОП — Міжнародного союзу охорони природи, і видів, яких мисливці просто не в змозі відрізнити один від одного. Причому цих птахів не вміють відрізняти не лише прості мисливці, а і єгері, які, як правило, також не мають біологічної освіти, та й самі керівники мисливських господарств, як, наприклад, очільник Татарбунарського ТМР, якого ми затримали на браконьєрстві на гусей у Національному природному парку "Тузлівські лимани", у тому числі і на незаконному відстрілі рідкісної червонозобої казарки.

https://www.youtube.com/watch?v=h7MlYZwt8QY

https://www.youtube.com/watch?v=6IdPDLukxvo

https://www.youtube.com/watch?v=GorS5LSd3so

Багаторічний досвід спостереження за мисливським свавіллям в українському Причорномор'ї дозволяє мені зробити такі попередні висновки:

1. Спортивне полювання в українському Причорномор'ї неконтрольоване. За весь час моїх польових виїздів жодного разу не зустрічав у місцях полювання екоінспектора або єгеря, який контролював би кількість видобутих птахів.

2. Часто відловлюючи браконьєрів у НВП «Тузлівські лимани» з дичиною або мисливців з документами на кордоні Нацпарку і також з дичиною, я переконувався в тому, що вони практично ніколи не заносять кількість видобутих птахів у картку.

3. Те, що, вони не записують кількість видобутих особин, дає велике поле для маніпуляцій зі статистикою видобутку птахів у конкретній зоні, та втім, і в цілому по країні.

4. На мою думку, на основі своїх спостережень, відсотків 90 видобутих диких птахів в українському Причорномор'ї не вносяться до карток.

5. Як правило, видобуток одного екіпірованого мисливця за 1 полювання перевищує норму, дозволену до відстрілу. Норма не дотримується. І часто я був свідком таких "розстрілів" і в дельті Дністра, і в районі озера Сасик, і під час браконьєрських наїздів до нацпарку "Тузлівські лимани". Адже законом дозволено відстріл: гусок –1, качок – 5, лисиць – 6, перепілок – 15, голубів – 10, куликів – 10.

6. За моїми оцінками за одне полювання у Причорномор'ї (Одеська, Миколаївська та Херсонська області) видобувають не менше 100 тис. птахів різних видів. Якщо спробувати оцінити, скільки ж птахів убивають лише на цій території у трьох областях за сезон полювання,то вийде жахлива цифра близько 5-6 млн птахів. Причому з них це тисячі птахів рідкісних видів.

7. Часто зустрічав браконьєрів-мисливців, які добували або просто стріляли немисливських птахів, у тому числі з Червоної книги. Це були ворон, лелека, шилоклювка, червонозоба казарка, пеганка, лебеді, орлан-білохвіст, беркут та інші різні види хижих птахів, різні види чайок тощо.

І ось, сьогодні «Судний день» диких тварин у сезоні 2021-2022 рр. закінчився. Але зараз розпочнеться бродяжництво мисливців із рушницями під виглядом санітарного та інших відстрілів так званих "шкідливих тварин". А насправді це продовження того самого браконьєрства, оскільки жодного контролю над таким "санітарниками", як правило, немає. Часто буває, що вони мають і "липові" дозволи. І ми не раз у цьому переконувалися, коли у змові для розстрілу невинних диких тварин сходяться ветеринари та мисливці.

Вважаю таке полювання в ХХІ столітті просто анахронізмом. Його слід заборонити.

Більше з GreenPost
Дослідження вчених Алкогольні напої Шкідливі звички
Вчені назвали найнебезпечніший вид алкоголю: вбиває серце та сприяє ожирінню
1 хв на прочитання11 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання51 хвилину тому
Українське борошно Grain frоm Ukraine Експорт
Судан отримав другу партію українського борошна в рамках ініціативи Grain frоm Ukraine
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання2 години тому
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання3 години тому
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитання4 години тому
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання5 годин тому