Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Газові амбіції загрожують довкіллю і порушують права громадян

Газові амбіції загрожують довкіллю і порушують права громадян

4 хв на прочитання14 Травня 2021, 14:52 1326
Поділитись:

 У селі Хрестище поблизу Слов’янська (Донецька область) представники НАК «Нафтогаз» і ТОВ «Надра Юзівська» спробували тихцем отримати згоду селян на проведення розвідувальних робіт з видобування газу на Слов’янській площі Юзівської ділянки (5,2 га).

Зустріч представників компанії з мешканцями села від самого початку була гострою та бурхливою.

На запрошення місцевих активістів я взяла участь у зібранні та наголосила на порушенні процедур, передбачених законодавством України щодо підготовки та провадження планованої діяльності з боку НАК «Нафтогаз» і ТОВ «Надра Юзівська». Збори не мали визначеного законодавством формату, представники кампанії намагались втягнути людей в обговорення майбутніх соціальних проектів (будівництво водогону, фельдшерського пункту, дитячого майданчика) замість обговорення негативних екологічних наслідків планованої діяльності!

Як показують дослідження українських вчених, геологічне середовище Юзівської площі має значну кількість розломів. Більшість території Донецької та Луганської областей має підвищену техногенну порушенність геологічного середовища вуглевидобувними шахтами та нафтогазовими свердловинами. Тому застосування технологій гідророзриву в умовах тектонічної порушеності, може призвести до втрати екранувальних властивостей водотривких товщ і неконтрольованого поширення забруднених рідин та газів у геологічному середовищі.

Для Юзівської площі проблема можливого забруднення головної водної артерії Донбасу стоїть дуже гостро, оскільки ріка Сіверський Донець забезпечує питною водою більшу частину населення Донецької та Луганської областей. Ще однієї вагомої втрати може зазнати східний маловодний регіон, адже Харківщина та Донеччина позбудуться стратегічного запасу підземних вод. На Харківщині вже розпочаті роботи з підготовки буріння перших свердловин. Утім, компанія чітко не зазначила, в який спосіб будуть зберігатися відпрацьовані рідини.

На думку експертів ВЕЛ екологічні та соціально-економічні ризики від видобування газу за нинішніх технологій та інших умов видобування є значними в короткотерміновій і невідворотно загрозливими в довгостроковій перспективі.

Зокрема це:

  • значне порушення поверхні густонаселених регіонів, втрата природних ландшафтів варварське вирубування лісу та інших зелених насаджень;
  • вилучення великих земельних площ із ймовірністю незворотної втрати родючих ґрунтів;
  • вилучення значних об’ємів із підземних джерел (води в Україні і зараз не вистачає, навіть для питних потреб);
  • існує велика ймовірність порушення геологічного середовища та, внаслідок цього, загроза забруднення водоносних горизонтів підземних вод, у тому числі стратегічно важливих горизонтів прісних вод питної якості;
  • технологічні проблеми зберігання й очищення десятків тисяч тон забруднених відпрацьованих вод небезпечними для довкілля реагентами.
  • активізація сейсмічних явищ — виникнення деформацій поверхні, підвищення сейсмострушуваності — так звані, техногенні землетруси.

Українські урядовці аргументують необхідність розробки родовищ нетрадиційних газів недостатністю нинішнього видобутку природного газу та прагненням позбавитися енергетичної залежності. Вже «традиційними» є звинувачення громадських активістів у стримуванні економічного розвитку.

Всеукраїнська екологічна ліга вважає, що значно більший потенціал для досягнення енергетичної незалежності України зосереджений в енергозбереганні та підвищенні енергоефективності економіки. На сьогодні в Україні на виробництво однієї одиниці ВВП витрачається енергоносіїв у 4–5 разів більше, ніж у європейських країнах. Скорочення витрат енергії в комунальній сфері та промисловості може призвести до зменшення споживання газу на 30–40 %. Державі необхідно продовжувати стимулювання розвитку відновлювальної енергетики. Крім того, Україна може також використовувати для отримання енергії сотні мільйонів кубів шахтного газу метану, який викидається в атмосферу та сприяє негативним змінам клімату.

ВЕЛ наголошує на необхідності посилення екологічної складової в українському законодавстві в галузі видобування корисних копалин. Зокрема це стосується земельних питань, прав окремих громадян і територіальних громад, де відбувається видобування корисних копалин, гарантій невідворотної відповідальності за забруднення довкілля, екологічних нормативів для хімічних реагентів, що застосовуються у процесі буріння, випробування й експлуатації свердловин, процедур і технологій, спеціальних вимог щодо видобування нетрадиційного газу в Україні.

Мешканці села Хрестище та інших населених пунктів Святогірської громади висловили своє рішуче «НІ» планам, які загрожують стану довкілля. Міській голова, на вимогу людей, пообіцяв зняти з розгляду сесії міської ради проєкт рішення щодо надання згоди на проведення розвідувальних робіт і буріння свердловин, який мали би розглядати 19 травня. Створена ініціативна група планує взяти це питання під контроль. Всеукраїнська екологічна ліга надасть максимальну консультаційну, організаційну та юридичну підтримку для захисту прав людей на чисте довкілля!

Настав час, коли громади зможуть обирати своє майбутнє!

Більше з GreenPost
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання27 хвилин тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитаннягодина тому
Посадовці зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитаннягодина тому
Збитки довкіллю ДніпроГЕС Нафтопродукти
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитаннягодина тому
У Черкасах пересадили кістковий мозок пацієнту, донора для якого шукали 15 років і знайшли в США
3 хв на прочитання2 години тому
В Києві розкрили канал постачання наркотиків: вилучено кокаїну на $250 тисяч
1 хв на прочитання3 години тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання3 години тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому