Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Цей рік важливий для України в контексті боротьби зі зміною клімату

Цей рік важливий для України в контексті боротьби зі зміною клімату

2 хв на прочитання15 Травня 2020, 13:57 1032
Поділитись:

15 травня - Міжнародний день зміни клімату! Метою цієї дати є привернути увагу людства до одного з ключових викликів сучасності – зміни клімату, причиною якої, на жаль, є діяльність людини.

Україна, є важливим учасником глобального кліматичного процесу. Ми належимо до числа тих країн, які скоротили найбільшу кількість викидів парникових газів від базового 1990 року. Однак, ми не повинні забувати, що ці скорочення відбулися за рахунок катастрофічного падіння економіки країни, зубожіння та скорочення кількості нашого населення.

Україна, й на сьогодні має величезний потенціал до подальшого скорочення викидів, і я впевнена, що реалізація цього потенціалу повинна відбуватися разом з економічним ростом, подоланням бідності, покращенням якості життя наших громадян, як і зазначено в Паризькій угоді!

Цей рік є роком подання країнами своїх Національно визначених внесків до Паризької угоди, які будуть певним орієнтиром розвитку національних економік найближчі п’ять років. Україна повинна підійти до цього процесу вкрай виважено та відповідально. Я б закликала усіх долучитися до процесу підготовки цього документу, оскільки він стосується кожного (без зайвого пафосу).

2020 рік мав стати роком підготовки Національної стратегії адаптації до зміни клімату (до кінця року ще є час?). Адже за даними вчених, більшість наслідків зміни клімату збережеться на протязі багатьох століть, навіть якщо ми повність зупинимо викиди парникових газів зараз.

В цей день, напевно, варто нагадати собі, що кожен на своєму місці, ким би він не був, Президентом, Міністром, екологом,енергетиком, працівником сільського господарства, вчителем, медиком, просто людиною, може зробити свій вклад в боротьбу зі зміною клімату.

В стосунках з Природою, я завжди згадую слова Тарас Бебешко (Taras Bebeshko) «Людина, в різні часи, підкорялася Природі, намагалася підкорити Природу, може час стати їй другом?»

ПЕРШОДЖЕРЕЛО