Догори
Дати відгук

Звірячий теракт в Оленівці: звільнений з полону медик розповів про подробиці

Окупанти 6 годин відмовлялися допомагати пораненим військовополоненим

2 хв на прочитання10 Січня 2023, 08:30
Поділитись:

У ніч на 29 липня російські окупанти з артилерії обстріляли колонію в окупованій Оленівці у Донецькій області, де російська армія тримала військовополонених українських захисників. При цьому в Міноборони РФ відразу поспішили звинуватити в цьому сили ЗСУ, сказавши, що це нібито українська сторона вдарила по місцю утримання українських полонених.

Нещодавно, військовополонений українськи медик-нейрохірург Дмитро Кубряк розповів подробиці про теракт в Оленівці, де загинули українські військові.

Як пише Главред з посиланням на УНІАН, напередодні теракту охорона колонії відчувала себе вільною і була на території навіть без бронежилетів і касок.

Медик зазначив, що це свідчить про те, що росіяни цілеспрямовано організували теракт, щоб убити українців.

"Таких звуків мені чути не доводилося - ні до того, ні після... Крики агонізуючих людей розносилися по всій колонії... Це не передати словами! Вибух стався десь о 23:30, і тільки через 30-40 хвилин нас туди пустили. Ми прибігли на місце трагедії — побачене шокувало. П'ятдесят людей загинули відразу - згоріли живцем. Решта, як могли, виповзли з барака назовні. Величезна кількість поранених! Вони корчилися від болю і кричали: "Допоможіть!". А нам в цьому хаосі, в темряві потрібно було визначитися: кому допомогти в першу чергу, кому не допомагати, хто може почекати", - розповів медик.

Дмитро Кубряк зазначив, що окупанти 6 годин відмовлялися допомагати пораненим військовополоненим. Вони просто стояли поруч і сміялися, немов насолоджуючись тим, як українські захисники вмирають в агонії. Тільки через шість годин до лікарні вирушили перші вантажівки з пораненими.

"Люди просто лежали на землі... Люди, які отримали глибокі опіки, осколкові поранення, травматичні ампутації кінцівок, пошкодження внутрішніх органів... Ми бігали між ними, відчайдушно намагаючись врятувати, а працівники колонії просто стояли біля паркану, ігноруючи наші благання відправити постраждалих до лікарні. Стояли з посмішками, відпускаючи цинічні репліки...Таке пасивне споглядання чужих мук", - згадує звільнений з полону медик.

Через те, що медичну допомогу вчасно не надали померли 5 осіб.

"За цей час померли п'ятеро людей, вісімдесят забрали в Донецьк, в лікарню. Ще близько тридцяти отримали легкі поранення - їх залишили в Оленівці, приблизно стільки ж майже не постраждали", - згадує Дмитро.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023