Догори
Дати відгук

Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити

Можливо, починається так званий альвеоліт — запалення лунки.

2 хв на прочитання19 Квітня 2024, 15:48
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому» Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Поділитись:

Дуже часто пацієнти стоматологів кажуть, що самого видалення не відчули, але наступного дня «зловили» всю красу — «і болі, і млявість, і голова розколюється, і все інше». Про причини цього явища розповідає Телеграм-канал «Стоматологія по-простому», ділячись рекомендаціями, що слід робити в таких випадках.

По-перше, треба розуміти, що видалення зуба — це операція. Можна захворіти. Навіть банальна подряпина болить — це стандартні процеси загоєння. Але якщо раптом до п'ятого дня біль не минає і динаміки до його зменшення немає, то це «дзвіночок»: можливо, починається так званий альвеоліт — запалення лунки.

При видаленні зуба в лунці, що утворилася, стоматологи спеціально створюють згусток крові. І з цієї крові потім утворюються всі кісткові тканини. Що більше крові всередині лунки та що довше вона закріплюється — то кращою і якіснішою буде кістка. Відбувається це протягом перших 3-4 днів.

І якщо через 5 днів усе ще є біль, значить, або в лунку щось потрапило, або ж цей згусток вимився. А в цій ямці тепло та темно, тобто найсприятливіші умови для розвитку всіх інфекцій.

Що тоді треба робити?

Іти до лікаря. Рану промивають, якщо потрібно, повторно роблять анестезію та створюють новий згусток.

А щоб такого не було, потрібно дотримуватися всіх призначень лікаря: не залазити язиком, нічого там не висмоктувати, не полоскати, активно булькаючи, не цілитися в цю лунку іригатором. І чистити зуби — це обов'язково, тому що наліт із сусідніх зубів теж може стати джерелом інфекції.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.