Догори
Дати відгук

Знижує рівень холестерину і зміцнює імунітет: у чому користь кульбаби та як її споживати

Кульбаби можуть частково знижувати рівень холестерину, тим самим знизити ризик серцевих захворювань.

2 хв на прочитання05 Травня 2023, 10:25
Поділитись:

Корінь кульбаби часто висушують та заварюють із нього лікувальні чаї, однак не лише у такий спосіб можна застосовувати цю рослину. Ми розповімо, у чому користь кульбаби та у якому вигляді її можна споживати. 

Корисні властивості кульбаби 

Сечогінний ефект

Деякі вчені вважають, що завдяки сечогінним властивостям кульбаб їх можна застосовувати для лікування високого кров'яного тиску, серцевої недостатності, захворювань печінки і деяких типів захворювань нирок.

Лікування шкіри

Сушений корінь кульбаби часто подрібнюють і змішують з водою для створення заспокійливої маски при шкірних захворюваннях, таких як прищі, екзема, псоріаз, висипання та фурункули. Однак перед самолікуванням варто звернутися до дерматолога, адже кульбаба викликає контактний дерматит, особливо у дітей.

Антидіабетичні властивості

Кульбаби підтримують зростання здорових бактерій в шлунково-кишковому тракті та допомагають боротися з діабетом. Це все відбувається завдяки інсуліну у складі рослини. Проведені дослідження показують, що цикорієва та хлорогенова кислоти у кульбабі можуть покращувати секрецію інсуліну підшлунковою залозою.

Очищення печінки

Кульбаба здатна очистити та захистити тканину печінки, коли вона піддається впливу токсичних речовин або стресу. 

Зниження рівня холестерину

Кульбаби можуть частково знижувати рівень холестерину, тим самим знизити ризик серцевих захворювань.

Зміцнення імунітету

Кульбаба може володіти антибактеріальними та противірусними властивостями, які покращують здатність організму боротися з інфекціями.

Як споживати кульбаби 

Чай

Це найпоширеніший спосіб споживання кульбаби. Процес самостійного приготування напою з кореня кульбаби досить складний і тривалий, тому варто купити готову суміш для приготування чаю.

Варення

Кульбаби нерідко використовують для приготування варення. Є два способи приготування варення з цієї рослини. У першому варіанті потрібно проварити пелюстки в воді з цукром і лимонною кислотою, а потім процідити та закрутити в банку. 

Другий варіант варення готується на основі меду: потрібно зібрати квіти, залити їх медом і дати настоятися на сонці кілька годин.

Оладки

Зберіть квіткові головки та помийте їх. Потім збийте їх разом із борошном, яйцями та молоком, як зазвичай при приготуванні оладок. Випікайте на сковороді так само, як і звичайні оладки. 

Салат

Зберіть молоді листки кульбаби і додайте їх у будь-який сезонний салат. Листя буде трохи гірчити, нагадуючи руколу, тому краще змішувати його з більш нейтральною зеленню.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Грошовий гороскоп на червень: кому пощастить
Чотири знаки зодіаку, на яких чекає фінансовий успіх у червні
2 хв на прочитаннягодина тому
Як зберігати полуницю
Як зберегти полуницю свіжою до двох тижнів: простий лайфхак
1 хв на прочитання2 години тому
Схема розкрадання на аграрних грантах на Закарпатті
Схема розкрадання на аграрних грантах: у фігурантів знайшли угорські паспорти, хто наступний
1 хв на прочитання4 години тому
Незаконний вилов у Сасику
Інспекція зафіксувала незаконний вилов біоресурсів у Сасицькій затоці
1 хв на прочитання6 годин тому
Ціни на тепличні огірки в Україні різко впали, причини
1 хв на прочитання10 годин тому
БЕБ викрило схему розкрадання 80 мільйонів гривень на грантах для садівництва: подробиці
1 хв на прочитання13 годин тому
Мерц запропонував Трампу спільно тиснути на Росію заради завершення війни
3 хв на прочитання15 годин тому
Дерев'яні огорожі для клумб: як обрамити красу саду стильно та довговічно (ФОТО)
4 хв на прочитання21 година тому