Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Знищений трактор замість танка Leopard — не перший такий випадок: огляд найяскравіших російських «перемог»

Знищений трактор замість танка Leopard — не перший такий випадок: огляд найяскравіших російських «перемог»

Помилки Міноборони Росії та проросійських блогерів у визначенні ураженої «військової техніки» можна пояснити.

8 хв на прочитання09 Червня 2023, 01:18
Поділитись:

Міністерство оборони РФ показало на відео знищення техніки, яку назвало танком Leopard, але це був, судячи з усього, трактор. Це не перша така помилка російської сторони за час війни в Україні — у різний час оборонне відомство РФ та інші джерела, лояльні до Кремля, видавали за чергові «перемоги російської зброї» удари по об'єктах, які не мають до бойової техніки жодного відношення. «Дзеркало» розповідає, чому так відбувається, і наводить приклади.

Що сталося

Нещодавно міністр оборони Росії повідомив про зупинення настання ЗСУ та знищення техніки, включаючи одразу вісім німецьких танків Leopard. Потім Міноборони показало коротке відео, на якому, як стверджувалося, ракетами знищується іноземна техніка, включаючи «Леопард». Ось воно.

Провоєнні ресурси здебільшого засумнівалися у справжності відео. Частина джерел зуміла впізнати в ураженій техніці сільськогосподарські машини, а саме американські зернозбиральні комбайни John Deere 9000 і 700 серій, а також трактор-обприскувач John Deere 4830, які досить популярні в Україні. Голова ПВК «Вагнер» Євген Пригожин написав: «Сьогодні Міністерство оборони Російської Федерації виклало вражаючу роботу ПТУРистів. На цих кадрах виразно видно, як танки Leopard пересуваються у дивному тактичному маневрі назустріч один одному. Ці танки замасковані під сільськогосподарські комбайни. У них загнуте вниз дуло. Однак це не завадило нашим ПТУРистам розгледіти у них ворожу техніку».

Проросійський блогер Fighterbomber, близький до Повітряно-космічних сил Росії, встиг привітати вертолітників з успіхом і висловити незгоду зі скептицизмом провоєнних колег по Телеграму. Однак пізніше повідомив, що, за словами з його джерел, відео знято торік (на той момент розмови про постачання німецьких танків тільки починалися, і до їхнього прибуття в Україну залишалися довгі місяці). Один із проросійських «воєнкорів» при цьому не вразився доказами фейковості відео, філософськи заявивши «одним трактором менше…».

Ймовірно, помилки Міноборони Росії та проросійських блогерів у визначенні ураженої «військової техніки» можуть бути пов'язані з якістю російської оптики, звичайної та тепловізійної. Найчастіше доказом успішного удару є відеозаписи з вертольотів Ка-52 або Мі-28, що запускають ракети по цілях. Відомий російський канал Moscow Calling у 2022 році публікував порівняння якості картинки, яку дають оптичні системи американського та російського вертольота. Розглянути щось на екрані системи, зробленої в Росії, значно складніше.

Втім, правдивість зведень Міноборони Росії викликала сумніви і з інших причин. Так, до кінця липня 2022 року, згідно з даними МО РФ, російська армія «знищила» набагато більше зенітно-ракетних систем, ніж було у ЗСУ (якби ці зведення були правдивими, кількість С-300 і «Буків» у Києва давно була б негативною). Ймовірно, недостатній рівень фактчекінгу також впливає на ляпи в офіційних повідомленнях — ось кілька прикладів.

Опора мосту, збудованого нацистським режимом. Тільки справжнім

14 вересня 2022 року Міноборони Росії розповіло про знищення «морського десанту ЗСУ» в районі Запорізької атомної електростанції. За інформацією відомства, ударні гелікоптери Ка-52 «Алігатор» отримали завдання перешкодити українським силам спецоперацій форсувати Дніпро. Вертольоти завдали удару двома керованими ракетами «Вихор» по баржі, що виглядає на екрані ось так.

«Баржа», в яку пускали ракети гелікоптери Ка-52. Скріншот відео Міноборони Росії

Ціль було вражено, після чого гелікоптери вирушили виконувати інші бойові завдання, повідомило російське оборонне відомство.

Пізніше, щоправда, з'ясувалося, що гелікоптери влучили не в баржу, а в опору мосту «Кам'янка-Нікополь», збудованого через Дніпро на Запоріжжі багато років тому і давно зруйнованого. При цьому зводив споруду Третій рейх. 1943 року військово-будівельна організація Фріца Тодта (будувала в гітлерівській Німеччині величезну кількість об'єктів) звела міст на окупованій території.

До кінця війни він не дожив — чи його підірвали самі німці, чи розбомбили радянські льотчики. Залишки споруди, крім єдиної опори, було ліквідовано у 50-их, коли будувалася Каховська ГЕС та однойменне водосховище. Самотня опора пережила десятиліття й уціліла за ракетної атаки росіян.

Кочівний, але місткий сарай

27 липня 2022 року в щоденному брифінгу Міноборони Росії офіційний представник відомства Ігор Конашенков заявив про знищення в Миколаєві тимчасового пункту дислокації 28-ї механізованої та 79-ї десантно -штурмовий бригад ЗСУ. За словами спікера, загинуло до 200 військовослужбовців і понад 20 одиниць техніки. Вражений об'єкт виглядав як невисока будова на кшталт сараю. Чи був хтось усередині, невідомо.

Об'єкт «у Миколаївській області», вражений 27 липня. Скріншот відео Міноборони Росії

Менш ніж через місяць, 15 серпня 2022 року, Конашенков озвучив чергове зведення оборонного відомства. Зокрема речник повідомив, що Повітряно-космічні сили Росії високоточною зброєю зуміли вразити пункт тимчасової дислокації іноземних найманців у районі населеного пункту Золочів у Харківській області. За словами генерала, було вбито понад 100 і поранено понад 50 бійців із Польщі та Німеччини. На картах відео ракета знову вражає невисоку будову на кшталт сараю.

Об'єкт «у Харківській області», показаний у зведенні Міноборони РФ за 15 серпня 2022 року. Скріншот відео МО Росії

Кадри за 15 серпня ідентичні тим, що було показано у зведенні за 27 липня. Тільки область уже нібито не Миколаївська, а Херсонська.

Де насправді розташована ця будівля, яку функцію виконує і чи перебував усередині хоч хтось (російське оборонне відомство не озвучило, як здійснювався підрахунок втрат від ракетного удару), ми не знаємо. 150-200 людей під одним дахом, та ще й загиблі одночасно — це подія великої важливості, яка зазвичай спливає, незважаючи на секретність (як було в новорічну ніч у Макіївці після удару HIMARS по базі мобілізованих росіян, коли втрати справді перевищили сотню людей).

Знищений Bradley, котрий ніхто не помітив

Наступний напівкурйозний випадок стосується не зведень Міноборони, але цілком вписується у загальну концепцію. Вже згаданий проросійський блогер Fighterbomber, пов'язаний з авіаційними колами Росії, 18 квітня виклав відео ракетного удару по об'єкту — останній через якість картинки виглядав як кілька білих пікселів без будь-якої можливості зрозуміти, що це конкретно.

Об'єкт, уражений ракетою, із відео проросійського блогера. Скріншот відео Fighterbomber

В іншому пості він уточнив, що в приціл вертольота потрапило не абищо, а американська БМП Bradley — одна з найпотужніших і найсучасніших бойових машин піхоти у світі, яка надійшла на озброєння ЗСУ зовсім недавно, поки не помічена ні на полі бою, ні тим більш як знищена.

Будь-яких доказів, що перед нами саме «Бредлі», блогер надавати не став. Інші проросійські джерела знищення американської БМП не підтверджували, сам блогер до теми про те, як вертолітникам вдалося висадити в повітря таку техніку, більше не повертався. Міноборони Росії також цю інформацію не підтвердило, хоча офіційні російські ЗМІ коротко повідомили про подію. Про першу «втрату» американської БМП швидко забули, чи була вона — невідомо.

Бонус: реальна військова техніка, виявлена Міноборони

21 липня 2022 року начальник Національного центру управління обороною Росії генерал-лейтенант Михайло Мізінцев розповів, що у місті Дніпро військовослужбовцями ЗСУ обладнано опорний пункт у школі №23, причому поруч із навчальним закладом розмістили артилерію та бронетехніку.

Одна з гармат поблизу школи у Дніпрі. Фото: theins.ru

Цього разу відомості не підкріплювалися кадрами відео з гелікоптерів, однак у цьому випадку представник Міноборони мав рацію, що підтвердило видання Insider. Біля школи №23 дійсно розташована значна кількість бойової техніки. На одній вулиці з навчальним закладом розташований Дніпропетровський національний історичний музей, до складу якого входить діорама «Битва за Дніпро», біля будівлі якої розташована експозиція бойових машин та озброєння просто неба.

Зокрема, до неї входить 122-мм гаубиця зразка 1910/1930 років, полковий міномет 1938 року, гаубиця М-30 1938 року, зенітні гармати 52-К і 61-К 1939 року, протитанкова гармата ЗІС-2 1941 року, реактивна система залпового вогню БМ-13 («Катюша») 1941 року, гармата БС-3 1943 року, танки Т-34-85 та Т-70, пускова установка ЗРК С-125 1961 року (останню, до речі, після модернізації відправила Україні Польща, а Росія, мабуть, поверне її на озброєння з білоруською допомогою).

Щоправда, експозиція, як зазначає Insider, була розміщена тут не ЗСУ, а Радянською армією, за ініціативою маршала авіації Володимира Судця та за безпосереднім наказом міністра оборони СРСР Андрія Гречка у 1975 році.

Раніше подібні випадки також мали місце — великої популярності набула ситуація, коли президент Росії Володимир Путін показав відомому американському режисеру Оліверу Стоуну відео роботи гелікоптерів США, видавши його (невідомо, спеціально чи помилково) за дії російської армійської авіації у Сирії.

Також нагадаємо, як росіяни домалювали в Фотошопі триколор до фото танка «Леопард» і заявили, що захопили його під Бахмутом (ФОТО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Засіяно 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання17 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання59 хвилин тому
Пандемія Поширення пташиного грипу H5N1 Хвороби
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання2 години тому
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитання3 години тому
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитання4 години тому
Двоколісний рай, Європа, урбанізація: сьогодні відзначають День велосипеда
6 хв на прочитання5 годин тому
Два способи зробити так, аби перці рясно вродили
1 хв на прочитання5 годин тому