Зменшили розмір рани з 69 % до 10,8 % за 24 години: у Китаї розробили «розумні шви»

1 хв на прочитання5 годин тому
Зображення створено ШІ

Працюють без зовнішніх джерел живлення і виготовлені з біорозсмоктувальних матеріалів.

Науковці з Університету Дунхуа в Китаї розробили новий тип хірургічних швів, які не тільки скріплюють рани, а й генерують електрику при русі, що прискорює процес загоєння. Новинка створена на основі механоелектричного волокна, яке під час руху генерує електричні поля. По суті, коли шари серцевини й оболонки волокна стикаються та поділяються в результаті руху, вони генерують електричні поля, пояснює лікар Олександра Литкіна.

Раніше було доведено, що такі поля прискорюють регенерацію тканин і стимулюють фібробласти — клітини, що синтезують колаген, еластин, гіалуронову кислоту й інші важливі компоненти, що відповідають за пружність шкіри та за утворення сполучної тканини.

Під час тесту на клітинних культурах шви зменшили розмір рани з 69 % до 10,8 % за 24 години, тоді як традиційні шви показали зниження лише до 32,6 %. В експериментах на щурах через 10 днів шви закрили рани на 96,5 %, тоді як контрольні шви закрили лише 60,4 %. Також було встановлено, що у тварин з електричними швами рівень інфікування є значно нижчим. Незалежно від того, дезінфікувалася рана щодня чи ні, у щурів, яким накладали електричні шви, рівень бактерій був значно нижчим, ніж у тих, кому накладали звичайні шви.

Науковці відзначили, що однією з ключових переваг є те, що електричні шви працюють без зовнішніх джерел живлення, і вони виготовлені з біорозсмоктувальних матеріалів, що виключає необхідність їх видалення після загоєння. Наразі дослідники продовжують роботу, щоб підготувати розробку до випробувань на людях.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: