Догори
Дати відгук

Зіпсуйте врожай: які овочі не можна садити поряд на грядці

Розбираємось, сусідство яких овочів може зіпсувати весь урожай.

5 хв на прочитання13 Травня 2023, 12:00
Поділитись:

При плануванні грядок потрібно враховувати, що деякі овочі краще не садити на сусідніх грядках, тому що це може негативно вплинути на їхнє зростання і врожайність. Деякі овочі в жодному разі не можна садити поряд, тому що вони мають загальні захворювання або змагаються за поживні речовини в ґрунті. Розкажемо, які рослини краще не садити поряд, щоб не занапастити врожай.

Помідори та огірки

Ці дві культури не можна садити поруч, тому що обидва овочі погано плодоноситимуть. Вся справа в тому, що огірки люблять рясний полив і виділяють багато вологи з листя. Помідори, навпаки, не люблять високу вологість і через надлишок вологи можуть гнити.

Картопля та пасльонові

У жодному разі не садіть картоплю поруч із помідорами, баклажанами, солодким і гострим перцем. Справа в тому, що ці овочі відносяться до загальної групи пасльонових та мають однакові хвороби. Якщо посадити їх поряд, то овочі "обмінюватимуться" шкідниками, а хворобу важко вилікувати. Крім того, на посадках пасльонових швидко заводяться колорадські жуки.

А ось біля міжряддя картоплі можна садити цибулю, часник, квасолю, буряк і гірчицю. Вони відлякують шкідників картоплі.

Кабачки та диня чи огірки

Не потрібно висаджувати дині та кавуни, а також огірки поряд із кабачками. У цих рослин є загальні грибкові захворювання та їх краще поділити. А ще кабачки погано ростуть поряд із спорідненими видами – патисонами та гарбузом.

А ось садити кабачки можна поруч із цибулею, буряком, помідорами, редькою, квасолею, горохом та кукурудзою.

Морква та зелень

Багато дачників помітили, що морква дуже погано доглядає поруч із кропом, петрушкою, листовою гірчицею. Зелень витягує вологу та поживні речовини з ґрунту, і для моркви їх не вистачатиме.

Солодкий перець та бобові

Перець та бобові культури мають загальне грибкове захворювання – антракноз. Якщо грибок з'явився на одній із цих культур, то він швидко заразить сусідню.

Також на антракноз часто хворіють диня та полуниця. Їх теж не варто висаджувати поряд із бобовими чи перцем.

Тепер розглянемо кожну рослину окремо, з якими культурами поєднуються на одній грядці, а з чим – ні.

Соняшник

Їхнє коріння виділяє речовина, яка перешкоджає зростанню сусідніх рослин. Крім того, шкаралупа насіння соняшника містить речовини, які можуть перешкодити зростанню інших рослин. Радимо заготовити речовини перед тим, як вони почнуть падати на землю. А ще соняшники можуть затінювати інші насадження, бо виростають високими. Тому тримайте інші культури подалі від соняшників.

Цибуля та інші аліуми

Аліуми, такі як цибуля, часник, цибуля-порей і цибуля-шалот, будуть перешкоджати зростанню бобів і гороху.

Буряк

Цей овоч буде добре рости поруч із гірчицею та бобовими, у тому числі з горохом.

Салат

Салат-латук добре буде рости далеко від бобових, буряків та петрушки.

Картопля

Він краще росте на ділянці після бобових, капусти, редиски, огірка. Хорошими сусідами для нього стануть боби, капуста, часник, цибуля, квасоля, редиска. Не вдалими – томат, перець, баклажан.

Чорнобривці

Ці цієти дуже люблять дачники. Вважається, що можуть вберегти грядки від багатьох шкідників. Однак ці яскраві квіти можуть затримати ріст гороху та інших бобових.

Кукурудза

Розділіть кукурудзу та помідори, оскільки вони вразливі для загальної грибкової інфекції. Якщо помідори заражені, вони заразять і сусідню кукурудзу. Кукурудза та помідори також сприйнятливі і до бавовняного хробака.

Огірки

Вони не люблять коли їх садять поруч із цвітною капустою, картоплею чи помідорами, а також із сильними ароматичними травами, такими як базилік, лаванда, кінза, розмарин та чебрець.

Спаржа

Спаржа вимагає деякого простору, тому не дозволяйте іншим культурам рости надто близько. Не варто саджати спаржу поруч із часником, цибулею та картоплею.

Томат

Він добре уживається з капустою, часником, цибулею, петрушкою, редисом і квасолею, а погано - з картоплею, огірком і горохом.

Часник

Краще буде рости поряд з морквою, петрушкою, огірком, салатом та томатом, а гірше – з квасолею, горохом та капустою.

Кабачок

Для нього найкращими попередниками будуть капуста, картопля, коренеплоди, цибуля, бобові. Хорошими сусідами по грядці – цибуля, буряк та томат.

Цибуля

Хорошими попередниками для цибулі будуть капуста, огірок, томат, рання картопля, а відмінними сусідами – морква, салат, буряк, томат, огірок; небажаними – квасоля, горох, капуста, редис.

Селера

У нього немає "заклятих ворогів", але у нього є свої "уподобання" - бобові, томати та цибуля.

Горох

Він чудово почуватиметься на грядці, що залишилася "в спадок" від часнику, капусти, картоплі, кабачків, цибулі, капусти. А загалом, бобові після бобових не садять.

Тепер ви знаєте, які овочі не можна садити поряд, щоб рослини не постраждали від неправильного сусідства.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost