Догори
Дати відгук

Жителі Лівого берега Києва можуть залишитись без тепла – названо причину

Через відсутність модернізації Дарницька ТЕЦ перебуває у жалюгідному стані.

3 хв на прочитання26 Жовтня 2021, 18:30
Фото:
Українська Енергетика Фото: Українська Енергетика
Поділитись:

Дарницька ТЕЦ, яка обслуговує 350 тисяч споживачів, що виробляє для них тепло, електроенергію та постачає їм гарячу воду, перебуває у жалюгідному стані. Через критичну ситуацію на Дарницькій ТЕЦ кияни можуть залишитися без тепла. Як пише видання Телеграф

Повідомляється, що основним керуючим бенефіціаром Дарницької ТЕЦ (ТОВ "Єврореконструкція") є так званий сірий олігарх Анатолій Шкрібляк, пише видання. Сьогодні ТЕЦ перебуває у жалюгідному стані. Хоча на папері значна частина коштів постійно перераховується на нібито компенсацію ремонту та реконструкції станції, щорічно – приблизно на 170 млн. гривень.

"А насправді за останні 20 років жодних модернізацій станції не проводилося, зазначає видання. Лише нещодавно було анонсовано встановлення двох фільтрів. Так звані ремонтні роботи проводять фірми-прокладки на папері за підвищеними тарифами. Фактичний власник ТЕЦ просто кладе державні гроші у свою кишеню. Також пан Шкрібляк аморально заробляє на закупівлі та доставці вугілля для ТЕЦ, наукових дослідженнях та екологічних програмах", - ідеться у повідомленні.

На сьогоднішній день у пана Шкрібляка розрослася ціла імперія, ідеться у матеріалі.

"Основні: енергетична, будівельна та аграрна. Через кіпрські офшорні компанії він є бенефіціаром чотирьох найбільших теплоелектростанцій - ТОВ "Єврореконструкція" (Дарницька ТЕЦ), ПРАТ "Черкаське хімволокно" (Черкаська ТЕЦ), ТОВ "ТехНова" (Чернігівська ТЕЦ), ТОВ "Сумитеплоенерго". Основною схемою "заробітку" Шкрібляка є участь у схемах закупівлі вугілля для українських ТЕЦ із території ОРДЛО та РФ. Правоохоронці мають основні схеми руху вугілля та грошей у 2017-2019 роках, де вказано конкретні підприємства та реквізити фірм, а також до матеріалів оперативників залучено прізвища відповідальних осіб, задіяних у "схематозі". За підрахунками фахівців, з кожної тонни вугілля "маржа" тіньового куратора Шкрібляка становила близько 25-30 доларів, що за щорічних поставок на 4 підконтрольні йому ТЕЦ в обсягах близько 1,4 мільйона тонн дає мінімум 30-50 млн прибутку", - зазначили у Телеграфі.

Повідомляється, що витік даних у кримінальних справах свідчить, що щороку з "ГО Єврореконструкції" виводилося до 50 млн доларів чистого прибутку.

"Шкрібляк додає ці гроші до кредитів ЄБРР або будь-якого іншого західного банку, через офшорні компанії та аудит легалізує вкрадені кошти через будівництво, наприклад, ТРЦ і, таким чином, стає власником "білих" активів на сотні мільйонів євро, він реальний "сірий" мільярдер, захований у коконі, який охороняється корупційною системою, що не дозволяє це показати", - пише видання.

Повідомляється, що величезні суми грошей виводяться з України через так звану "керівну компанію" із довірених осіб Шкрібляка, яка діє за принципом ОЗУ.

"Ця компанія займається всім - від постачання вугілля, газу до продажу електроенергії, ремонтів на сотні мільйонів гривень та відмивання коштів. Найголовніше - вона контролює усі грошові потоки", - йдеться у статті Телеграф.

Нагадаємо, що із  23 жовтня у столиці почали підключення будинків до тепла.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
Енергоатом Посилення співпраці Атомна галузь
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024