Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Житель Великої Британії знайшов під час прогулянки з собакою «камінь» ціною кілька тисяч фунтів стерлінгів

Житель Великої Британії знайшов під час прогулянки з собакою «камінь» ціною кілька тисяч фунтів стерлінгів

Це надзвичайно дорогий інгредієнт у парфумерії, і його точна вартість повністю залежить від «нюху» парфумерного дому.

2 хв на прочитання19 Жовтня 2023, 00:32
Амбра, знайдена на пляжі мешканцем Великій Британії. Фото: X / @nypost Амбра, знайдена на пляжі мешканцем Великій Британії. Фото: X / @nypost
Поділитись:

У Великій Британії чоловік під час прогулянки із собакою знайшов на пляжі речовину, що утворюється в травному тракті кашалотів — амбру. Навіть невеликий такий камінь може коштувати тисячі доларів. Амбру знайшли житель Шотландії Патрік Вільямсон і його собака, пише Daily Mail.

Про це розповідає «Дзеркало».

Чоловік натрапив на купу водоростей, у який був незвичайний камінь, а собака підбіг туди і впустив м'яч.

«Працюю на рибальському судні, тож я знав, що таке амбра. Ніколи раніше не бачив, але чув історію про неї», — сказав Патрік Вільямсон.

Вага знахідки — 156 г.

«Насправді це не так уже й багато порівняно з деякими іншими знайденими фрагментами», — переконаний шотландець.

Якщо фахівці підтвердять справжність амбри, то Велика Британія може виручити за неї кілька тисяч фунтів стерлінгів.

Амбру знаходять на берегах, що омиваються океанами. У свіжому вигляді вона є м'якою масою чорного чи сірого кольору, що має неприємний фекальний запах. Під дією морської води та світла вона поступово освітлюється, стаючи коричневою чи світло-сірою, твердіє. Одночасно її запах робиться солодкуватим і мускусним, за парфумерною оцінкою — «землистим», «морським» і «тваринним».

Вважається, що амбра виділяється в результаті подразнення слизової оболонки кишківника, що викликається роговими дзьобами проковтнутих кашалотом кальмарів. За відсутності китобійного промислу у більшості регіонів єдиним джерелом амбри зараз можуть бути лише знахідки її шматків, викинутих морем.

Амбру використовують у парфумерії, і це надзвичайно дорогий інгредієнт. Він містить амбреїн — спирт без запаху, який закріплює та продовжує життя ароматів.

Точна вартість амбри повністю залежить від «нюху» парфумерного дому. Якщо парфумер буде вражений ароматом, то він запропонує за продукт значну суму грошей, пише видання.

Раніше ми також розповідали, що в Німеччині доньки відрадили батька викидати з ділянки камінь — тепер за нього пропонують 200 000 євро.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost