Жир від фритюру стане біогазом: новий проект запускає північний сусід України

1 хв на прочитання27 Жовтня 2020, 09:45

Сьогодні ресторани та кафе скидають у каналізацію жир, що утворюється під час виробництва, не маючи альтернативи

Новаційні технології мають врятувати екологію від викидів, бруду, сміття, смогу та кліматичних змін, які загрожують людству. Саме тому розробки в галузі "зеленої" енергетики сьогодні є надзвичайно важливими та популярними у всьому світі. 

Так у  Вільнюсі стартує проект з   переробки харчового жиру з закладів громадського харчування у біогаз для виробництва електроенергії.  Як пише ecotown, проект дозволить ефективно утилізувати 500 тонн жиру на рік.

"Змішані зі стічними водами харчові жири у міській каналізації накопичуються на стінках труб, забивають їх і призводять до аварій, - зауважують у найбільшій  водогосподарській компанії Литви - Vilniaus Vandenys, яка реалізує проект  - Однак є спосіб ефективно використовувати ці відходи для отримання у рік понад 400 кубометрів біогазу для виробництва близько тисячі кіловат-годин "зеленої" електроенергії".

Проект стане корисним і підприємствам громадського харчування, і міському населенню, і природі.

"Сьогодні ресторани та кафе скидають у каналізацію жир, що утворюється під час виробництва, не маючи альтернативи, - сказав генеральний директор Vilniaus Vandenys Маріус Швайкаускас. - Однак якщо ми збиратимемо ці відходи, то підприємства громадського харчування отримають можливість діяти відповідально і робити свій внесок у збереження навколишнього середовища".

В даний час розраховується, скільки підприємств громадського харчування у Вільнюсі можуть здавати використаний жир, яка кількість буде збиратися, а також проводиться оцінка наявного обладнання та його місткості.

До слова, сонячні станції змогли забезпечити електроенергією 1,8-мільйонний штат.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: