Догори
Дати відгук

Жовті овочі та кава знімають запалення та знижують ризик серцевих захворювань

Особливо корисні для серця жовті овочі, зелені листяні овочі, кава, чай і навіть червоне вино.

4 хв на прочитання23 Вересня 2022, 15:08
Поділитись:

Отримані дані свідчать про про- або протизапальний потенціал харчових продуктів, які ви їсте, особливо щодо розвитку або боротьби з серцево-судинними захворюваннями та інсультом. Особливо корисні жовті овочі, зелені листяні овочі, кава, чай і навіть червоне вино.

Доведено, що деякі дієти посилюють запалення в організмі, що створює передумови для розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту у пізнішому віці. Однак є і дієти, які можуть врятувати становище, у тому числі багаті на жовті овочі, червоне вино та каву, згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Journal of the American College of Cardiology у листопаді 2020 року.

Було доведено, що хронічне запалення відіграє роль у розвитку серцевих захворювань та інсульту, а також резистентності до інсуліну та діабету 2 типу. На відміну від гострого запалення, яке використовується організмом для боротьби з інфекціями та прискорення загоєння, хронічне запалення призводить до того, що імунна система постійно викидає білі кров'яні тільця та хімічні месенджери, змушуючи організм думати, що він перебуває під постійною атакою.

Запалення може виникати у відповідь на стрес, забруднення та інші впливи навколишнього середовища, і навіть жирове накопичення або атеросклероз у стінках артерій, що може призвести до утворення небезпечних тромбів.

Запальний потенціал дієти

Дослідники простежили за чоловіками та жінками, дослідження почалися у 1986 році та тривали 32 роки. Понад 210 000 учасників були включені до аналізу після того, як було виключено учасників з відсутньою інформацією про дієту або ті, у кого раніше були діагностовані хвороби серця, інсульт або рак.

Досліджувані заповнювали анкети про частоту харчування кожні чотири роки, і команда оцінювала запальний потенціал дієти за допомогою емпіричної оцінки запального патерну дієти на основі харчових продуктів, попередньо визначеного відповідно до рівня трьох системних запальних біомаркерів. Група виявила 15 837 випадків серцево-судинних захворювань, включаючи 9 794 випадки ішемічної хвороби серця та 6 174 випадки інсульту.

Використовуючи емпірично розроблений дієтичний індекс на основі харчових продуктів, автори дослідження дійшли висновку, що дієтичні моделі харчування з вищим запальним потенціалом пов'язані з більшою частотою серцево-судинних захворювань.

«Наше дослідження — одне з перших, що зв'язали харчовий індекс запалення з довгостроковим ризиком серцево-судинних захворювань», — сказав у пресрелізі доктор Цзюнь Лі, провідний автор дослідження та науковий співробітник з питань харчування в Гарвардській школі охорони громадського здоров'я.

Дієтичний індекс прозапальних продуктів був заснований на 18 заздалегідь визначених групах продуктів, які показали найбільший зв'язок з підвищеними маркерами запалення. Це показало, що в учасників, що вживають прозапальні дієти, ризик серцевих захворювань був на 46% вищий, а ризик інсульту на 28% вищий, ніж у тих, хто дотримувався протизапальних дієт.

Продукти, які перемогли та програли у зниженні запалення

Певні харчові продукти виявилися основними учасниками індексу прозапальних дієт.

Дослідники радять обмежити споживання цих продуктів, до яких належать:

  • рафіновані цукри та зернові,
  • смажена їжа,
  • газовані напої,
  • перероблене червоне м'ясо,
  • субпродукти.

З іншого боку, вони рекомендують вживати продукти з високим вмістом антиоксидантів та клітковини, які допомагають боротися із запаленням. До них відносяться такі:

  • зелені листові овочі (такі як капуста, шпинат, рукола),
  • жовті овочі (такі як гарбуз, жовтий перець, квасоля та морква),
  • цілісні злаки,
  • кава,
  • чай,
  • вино.

Додаткові дані американських та європейських когортних досліджень та метааналізів показують, що тривале споживання підвищеної кількості червоного м'яса, особливо переробленого, пов'язане з підвищеним ризиком загальної смертності, серцевих захворювань, колоректального раку та діабету 2 типу. Цей ризик спостерігається як у чоловіків, так і у жінок.

Ще одним продуктом, що має протизапальну дію, і корисним у боротьбі з хворобами серця є риб'ячий жир, який корисний при хронічній серцевій недостатності. Протизапального ефекту у зниженні ризику деяких хронічних захворювань можна досягти при вживанні антоціанів та флавонолів, які удосталь містяться у певних фруктах та овочах.

Постійний прийом екстракту часнику також може бути корисним для запобігання хронічним захворюванням, пов'язаним з уповільненим запаленням у дорослих людей з ожирінням.

Також було встановлено, що 12-тижневе вживання йогурту зі штамом пробіотика «OLL2712» запобігає загостренню хронічного запалення та резистентності до інсуліну у дорослих людей, які страждають на переддіабет.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля та Міжнародний день пам’яті тварин
20 квітня - Всеукраїнський день довкілля
2 хв на прочитаннягодина тому
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора