Догори
Дати відгук

Землю держпідприємств роздадуть працівникам

Відповідний закон у першому читанні прийняла Верховна Рада

2 хв на прочитання13 Липня 2020, 17:35
Поділитись:

Верховна Рада схвалила закон, який передбачає розпаювання земель державних підприємств і передачу земельних паїв під приватизацію працівникам та колишнім працівникам цих підприємств, а також іншим членам громад. За прийняття в першому читанні законопроєкт №3012-2 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на отримання земельної частки (паю)" проголосували 267 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів. Повідомляє пресслужба ВР.

Як повідомив з трибуни голова парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський, близько 600 тис. га землі перебувають у користуванні держпідприємств Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства оборони, Національної академії аграрних наук, Державної пенітенціарної служби й т. ін. 

"На цих підприємствах де-факто земля передається в оренду, що за документами приховується, наприклад, за договорами про спільну обробку землі або подібними схемами", - сказав він.

За словами Сольського, це заважає мешканцям громад реалізувати своє право на отримання безкоштовного земельного паю від держави. 

"Закон передбачає, що до 40% земель цих підприємств, за умови, що вони йдуть на приватизацію, будуть розпайовані між працівниками та колишніми працівниками, а також співробітниками соцсфери даних населених пунктів. 20% земель передаються учасникам бойових дій на сході. І не менш 40% передаються на аукціоні в оренду", - пояснив депутат. 

Він підкреслив, що прийнятий у березні 2020 року закон про ринок землі забороняє продаж земель держвласності, тому землі, не підлягають розпаюванню, будуть передані виключно під оренду без права відчуження. Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, площа земель, що передається у власність одній особі, не може перевищувати 2 га.  

Тим часом, нардеп заявил, що комітет готує норму, якою пайовиків змусять продати землю.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання2 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання12 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора