Земля мала систему кілець, як Сатурн, і вона впливала на клімат — дослідження

2 хв на прочитання6 годин тому
Візуалізація кілець Землі. Фото: Oliver Hull

Дослідники збираються вивчити процес утворення цих кілець і з'ясувати, який вплив вони мають на клімат.

Близько 466 млн років тому наша планета мала кільця, як Сатурн. Через них могло статися глобальне похолодання, внаслідок якого вимерло багато тварин. Такого висновку дійшли австралійські науковці під час нового дослідження. Результати їхньої роботи опубліковані в журналі Earth and Planetary Science Letters, розповідає «Дзеркало».

На думку дослідників з університету Монаша, кільця навколо Землі могли сформуватися через розпад астероїда в ордовицькому періоді (він тривав від 485,4 до 443,8 млн років тому), уламки якого через гравітацію трималися на орбіті Землі, а потім поступово падали на планету.

Експерти вивчили 21 кратер від астероїдів періоду «ордовицького ударного піку» на реконструкціях частини земної кори та побачили, що вони розташовувалися у вузькій смузі Землі близько до екватора.

Науковці вважають, що це можна пояснити тим, що гравітаційне поле Землі захопило астероїд, він розколовся на частини під дією приливного впливу Місяця та Сонця й утворив кільця уламків (або одне кільце). Вони сформувалися в екваторіальній площині Землі, як у Сатурна. Фахівці додали, що схиляються до цієї версії, оскільки якби планета зазнала бомбардування уламками, що летіли з поясу астероїдів, то вони падали б випадковим чином, відповідно кратери були б видно на поверхні в різних місцях, а не тільки в районі екватора.

Дослідники додали, що ці кільця могли впливати на клімат нашої планети, оскільки через нахил Землі щодо Сонця вони відкидали тінь на поверхню, сонячне світло було перекрито, у результаті почалося глобальне похолодання. В історії його називають «ордовико-силурійське заледеніння». Через 20 млн років на Землі відбулося чергове масове вимирання.

За припущеннями науковців, утворення кілець відбувається в усіх планет Сонячної системи, причому кілька разів. Тепер дослідники мають намір вивчити процес розпаду астероїдів та утворення цих кілець, а також з'ясувати, який вплив вони мають на клімат.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: