Догори
Дати відгук

Зелений чай може знизити ризик інсульту: результати дослідження

Споживання щодня не менше семи чашок зеленого чаю може зменшити ризик смерті

3 хв на прочитання01 Жовтня 2022, 21:00
Поділитись:

Інсульт в обох формах – ішемічній (інфаркт мозку) та геморагічній (крововилив у мозок) – це одна з основних причин смерті та інвалідності у всьому світі. За даними японських учених, ризик його виникнення на 62% може знизити зелений чай.

У дослідженні, проведеному фахівцями з Університету Осаки в Суйті, виявили, що цей напій особливо корисний для запобігання небезпеці інсульту. Про це повідомляє видання Express.

Зазначимо, це захворювання небезпечне не тільки для літніх. Чверть усіх інсультів вражають людей віком до 65 років. Це, як правило, особи з підвищеним артеріальним тиском або високим рівнем холестерину.

Лікарі пояснюють, що коли артеріальний тиск досягає певного порога, підвищується ймовірність утворення тромбів, які можуть перешкоджати надходженню крові до мозку. З іншого боку, високий рівень холестерину сприяє утворенню бляшок в артеріях, які можуть відриватися і блокувати судини, що ведуть до мозку.

Таким чином, запобігання ризику інсульту зазвичай призводить до зниження ризику обох вищезгаданих станів.

Дослідження, учасниками якого стали японці, які пережили інсульт, показало: у тих, хто щодня випивав щонайменше сім чашок зеленого чаю, ризик смерті знижувався на 62% порівняно з людьми, які не вживали цей гарячий напій.

Споживання щодня не менше семи чашок зеленого чаю може зменшити ризик смерті від інсульту на 62%

Фахівці вивчили дані понад 46 000 японців віком від 40 до 79 років. У вибірку увійшли люди, які перенесли серцевий напад чи інсульт, або ні те, ні інше.

Респонденти повинні були заповнити анкети про спосіб життя, історію хвороби та дієти, включаючи споживання чаю та кави.

Дослідники відзначили, що часте споживання зеленого чаю, як правило, корелює з великим споживанням риби, фруктів та соєвих бобів.

Автор дослідження доктор Хіроясу, професор японського Університету Осаки в Суйті, зазначив: “Важлива відмінність у тому, що в японській культурі зелений чай зазвичай готують, заварюючи на воді і без цукру. Найздоровіший спосіб приготування такого напою – без додавання непотрібної кількості цукру”.

Результати дослідження показують, що споживання зеленого чаю призводить до значного зниження систолічного артеріального тиску та загального холестерину ЛПНЩ.

Однак, японські вчені не виявили, які аспекти зеленого чаю дали такі результати.

У той же час, за даними Harvard Health (США), основними корисними для здоров’я речовинами, що містяться в чаї, є поліфеноли, особливо катехін та епікатехін.

Було висловлено припущення, що молекули катехінів у зеленому чаї допомагають запобігти судинним захворюванням, таким як інсульт, завдяки їхній антиоксидантній та протизапальній дії. Зазвичай вони можуть блокувати виникнення таких станів, як гіпертонія.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації 2025 — ключові акценти
Європейський день захисту дітей від сексуального насильства: боротьба з цифровими злочинами
2 хв на прочитання3 години тому
Війна знищила до 50 тисяч дельфінів у Чорному морі
Війна знищила до 50 тисяч дельфінів у Чорному морі
2 хв на прочитанняВчора
Фото: Yasuyoshi Chiba/AFP/Getty Images
Як вогонь знищує ґрунт і повітря та які санкції чекають на паліїв
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
АМКУ оштрафував дві компанії на 18,9 млн грн за змову на тендерах
1 хв на прочитанняВчора
РФ вдарила по портах Одещини дронами: пошкоджено цивільні судна та інфраструктуру
1 хв на прочитанняВчора
Арбітражна суперечка в Єгипті: український постачальник не отримав оплату за 12 тис. тонн соняшникової олії
1 хв на прочитанняВчора
Україна домовилася про постачання газу з Грецією та розраховує на довгострокові контракти з Баку
1 хв на прочитання16 Листопада 2025
Україна та ЄС посилюють співпрацю у боротьбі зі смарагдовою ясеневою златкою
1 хв на прочитання16 Листопада 2025