Догори
Дати відгук

Здорове повітря, здорова планета: сьогодні Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

Цей день служить закликом до дії, щоб об'єднати наші зусилля та заявити про наше право на чисте повітря.

2 хв на прочитання07 Вересня 2021, 09:37
Фото:
ДЗВІН Фото: ДЗВІН
Поділитись:

Тема Міжнародного дня чистого повітря для блакитного неба у 2021 році — «Здорове повітря, здорова планета», що підкреслює медичний аспект проблеми забруднення повітря, особливо в умовах пандемії COVID-19.

Як ідеться у повідомленні ООН, цього року акцент робиться на пріоритетності потреби у здоровому повітрі для всіх, охоплені найважливіші питання, такі як зміна клімату, здоров'я людини та планети, а також цілі в галузі сталого розвитку. Цей день є закликом до дії, щоб об'єднати наші зусилля та заявити про наше право на чисте повітря.

Проблема, що впливає на здоров'я та клімат

Вплив на здоров'я: крихітні, невидимі частинки забруднення проникають глибоко в наші легені, кров і тіла. Ці забруднювачі є причиною приблизно третини смертей від інсульту, хронічних респіраторних захворювань і раку легенів, а також причиною чверті смертей від серцевого нападу. Приземний озон, що утворюється внаслідок взаємодії багатьох різних забруднювачів із сонячним світлом, також є причиною астми та хронічних респіраторних захворювань.

Вплив на клімат: речовини, які забруднюють атмосферу короткочасно, належать до тих забруднювачів, які найбільше пов'язані як із впливом на здоров'я, так із глобальним потеплінням. Вони зберігаються в атмосфері від декількох днів до декількох десятиліть, тому їх скорочення матиме негайну вигоду для клімату та здоров'я тих, хто живе в місцях зниження рівнів забруднення.

В ООН наголошують, що за відсутності рішучих дій кількість передчасних смертей, спричинених забрудненням навколишнього повітря, за наявними оцінками, може збільшитися понад на 50 % до 2050 року.

Нагадаємо, вчені переконані, що ядерні випробування змінювали погоду.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко