Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Здача в полон» чи «евакуація для подальшого обміну»: що відбувається з захисниками «Азовсталі» (ФОТО)

«Здача в полон» чи «евакуація для подальшого обміну»: що відбувається з захисниками «Азовсталі» (ФОТО)

Схоже, Росію вчергове опустили.

3 хв на прочитання17 Травня 2022, 20:32
Поділитись:

Кремлівська пропаганда повідомляє про масову здачу у полон батальйону «Азов». Однак чомусь тріумфу в її повідомленнях нема. А дуже навіть навпаки. Ситуацію аналізує «Вільний Ідель-Урал».

«За добу склали зброю і здалися в полон 265 бойовиків, у тому числі 51 тяжко поранений, всі, хто потребує медичної допомоги, направлені до лікарні Новоазовська в ДНР», — повідомляє РІА Новості.

МО України ж уживає доволі розпливчасте формулювання: «Вищим військовим командуванням було віддано наказ командирам підрозділів, які перебувають на «Азовсталі», зберегти життя особового складу. Триває операція з порятунку заблокованих на території заводу захисників України. Розпочалася евакуація 53 важкопоранених військовослужбовців. Їх доставлено до медичного закладу у Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну. Заходи з порятунку оборонців, які залишаються на території «Азовсталі», тривають».

Це можна було би сприйняти за спробу подати своєму населенню здачу у полон фортеці, яка встигла перетворитися на символ спротиву, однак деталі роблять цю ситуацію неоднозначною.

На фото «здачі» видно солдатів при зброї, із демонстративно виставленою неонацистською символікою.

Телеграм-канали з орбіти Ігоря Гіркіна (Стрілкова), міжнародного терориста, який розпочав війну на Донбасі в 2014 році, ремствують, що бійців ДНР примусово виселяють із госпіталів, звільняючи місця для важкопоранених «азовців».

І нарікають на «методичку», яку розганяють по соцмережах, явно готуючи російське суспільство не до омріяної кривавої розправи над «азовцями».

Сам же Гіркін не сумнівається, що це аж ніяк не перемога.

«Судячи з повідомлень, капітуляції не відбулося, а стався черговий ганебний договірняк. Зачекаємо на підсумки. Якщо найближчими днями «героїв Азова» засипатимуть квітами у Києві — можна буде констатувати черговий тріумф шкідництва та ідіотизму в одному флаконі», — написав він у своєму Телеграм-каналі.

Окрім цього, ідею обміну «азовців» на військовополонених активно просуває такий собі Олександр Ходаковський, якого пов'язують із оточенням українського олігарха Ріната Ахметова.

Тож, схоже, Росію вчергове опустили. Хоч домовленість і рівноправна, але навіть вона, після багаторічної демонізації полку «Азов» та незлічуваних заяв про остаточний штурм «Азовсталі» виглядає поразкою. Єдиний спосіб у таких умовах зберегти свій авторитет в очах підопічних та Л/ДНРівців — це порушити домовленості з Україною і, скажімо, влаштувати публічні розправи (і ймовірність реалізації такого сценарію не нульова), але це підірве бажання України домовлятись, що в нинішній ситуації явно не в інтересах РФ.

#Mariupol #Azov

Також ми розповідали, що операція з порятунку триває, іншої формули не було – Ганна Маляр про «Азовсталь».

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023