Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Зброя, якої немає ні в кого, окрім України: що відомо про екстремально дорогу німецьку зенітку, передану ЗСУ

Зброя, якої немає ні в кого, окрім України: що відомо про екстремально дорогу німецьку зенітку, передану ЗСУ

Ця система може створити непереборний бар'єр майже для будь-яких снарядів, якими Росія обстрілює Україну.

5 хв на прочитання29 Квітня 2023, 01:27
Зенітний комплекс Skynex. Фото: Rheinmetall Зенітний комплекс Skynex. Фото: Rheinmetall
Поділитись:

ЗСУ поставили на бойове чергування зенітні комплекси Skynex — унікальну та дуже дорогу зброю, яка на сьогоднішній день є тільки в України (їх немає навіть у Німеччині, яка розробила та виготовила це озброєння). Про це повідомив український прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Телеграм-каналі. «Дзеркало» розповідає, що вміє Skynex та у чому його особливості.

26 квітня глава уряду України Денис Шмигаль відвідав італійське оборонне підприємство Rheinmetall Italia — це підрозділ німецького збройового гіганта Rheinmetall, що спеціалізується на створенні сучасних систем ППО.

Шмигаль зазначив, що одна з розробок італійського заводу — система протиповітряної оборони малого радіусу дії Skynex.

«Нам потрібна така ефективна зброя для захисту від дронів, якими Україну атакує Росія. Це збереже десятки життів і важливу інфраструктуру для мільйонів людей», — заявив прем'єр.

Він додав, що такі батареї вже стоять на бойовому чергуванні в Україні, і повідомив, що зараз Київ та Рим розглядають можливість спільного виробництва компонентів цих систем.

Що таке система Skynex і в чому її особливості?

Початок того, що пізніше стане відомим як зенітний артилерійський комплекс Skynex, було покладено ще у XX столітті. Тоді зброярі швейцарської компанії Oerlikon Contraves шукали ефективні способи протидії крилатим ракетам та іншим керованим боєприпасам. У результаті на світ з'явився 35-міліметровий снаряд із програмованим підривом AHEAD (Advanced Hit Efficiency and Destruction — «просунута ефективність ураження та знищення»).

Працює він таким робом. Спочатку радаром засікається ціль і визначається відстань до неї з урахуванням швидкості руху. Потім слідує постріл, і електроніка точно заміряє, з якою швидкістю летить снаряд. Ще до того, як боєприпас залишив ствол, інформація про швидкість польоту та дані про відстань до мети надходять на комп'ютер. Той миттєво розраховує, через який час AHEAD опиниться поряд із метою. Отримана інформація передається на електронний підривник боєприпасу, і той вилітає зі ствола і вибухає поруч із метою. Виглядає це так.

Вибухнувши, AHEAD розкидає 152 готові уламки з важкого вольфрамового сплаву, які створюють суцільне уламкове поле, що знищує будь-яку неброньовану ціль (а переважна більшість літаючих об'єктів ніякої броні не несуть).

Теоретично за допомогою снарядів AHEAD можна знищувати цілі рої дронів, потрібно було лише придбати відповідну артилерійську установку, яка могла би своєчасно помічати і швидко обстрілювати цілі, що підлітають. Роботу над проектом, який отримав назву Skynex, розпочала німецька компанія Rheinmetall (в яку на той час влилася швейцарська Oerlikon Contraves).

Роботи завершилися успіхом, і восени 2021 установка була продемонстрована в дії. На випробуваннях у бік комплексу летить рій із восьми дронів. Дуже коротка черга на секунду — і всі безпілотники знищено. Таким чином, із моменту першого показу цих машин минуло близько півтора року — їх можна вважати найсучаснішим озброєнням ЗСУ.

Виявляти цілі «Скайнекс» допомагає радар X-TAR3D, вперше показаний в 2012 році. Він дозволяє засікати об'єкти на відстані 25-55 км. Ефективна дальність стрільби становить 4,5 км. Вартість снаряду — близько 4000 євро, що неймовірно дешево порівняно навіть із простими керованими ракетами (наприклад, протитанкова «Стугна-П» стріляє боєприпасами по 20 000 доларів за штуку).

Щоправда, дуже дорогий сам комплекс — відомо, що два Skynex для України коштували Німеччині 182 млн євро (тобто більш ніж 90 млн за кожен). Однак така дорожнеча зумовлена напевно не тільки досконалістю конструкції, а й екстремально малою партією у дві штуки — при запуску у велику серію вироби завжди будуть дешевшими.

Для мобільності Skynex встановлений на шасі MAN із колісною формулою 6×6. Бувши поставленим на бойове чергування, він може збивати не тільки крилаті ракети чи дрони, а й навіть мінометні міни, не кажучи вже про літаки та гелікоптери (якщо ті залетять у зону дії комплексу).

Фактично, якщо зараз «Скайнекс» покаже себе так, як планують розробники, то за наявності боєприпасів система може створити непереборний бар'єр майже для будь-яких снарядів, якими Росія обстрілює Україну, виключаючи особливо швидкісні ракети (Х-22, боєприпаси до С-300, балістичні ракети «Кинджал»). «Калібри», Х-35 та іранські дрони будуть доступними цілями німецької новинки.

Снаряди з програмованим підривом — один із найбільш перспективних способів боротьби з безпілотниками (які на очах перетворюються якщо не на абсолютну, то на вкрай ефективну зброю, з якою тяжко боротися). Питання лише в тому, щоб створити системи, подібні до «Скайнекса», не в штучних кількостях, а десятками та сотнями з відповідним зниженням ціни за кожен комплекс.

Окрім того, Україна має «суперзброю», завдяки якій ЗСУ можуть прорвати коридор до Криму — російська журналістка.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023