Споживання винограду значно підвищує кількість корисних бактерій у кишківнику людини та знижує рівень холестерину. Про це свідчить дослідження вчених Каліфорнійського університету та Департаменту медицини Лос-Анджелеса (США), повідомляє healthy.24tv.ua.
Дослідники провели експеримент, у якому учасники протягом чотирьох тижнів вживали по 46 грамів виноградного порошку (це як півтори склянки свіжого винограду) щодня.
Протягом цього часу піддослідні дотримувалися дієти з низьким вмістом клітковини та поліфенолів, на які багаті ягоди винограду. Через місяць експерти виміряли рівень мікробної різноманітності в кишківнику учасників за допомогою індексу Шеннона.
Результати дослідження:
Важливо: Виноград не рекомендують вживати в разі ожиріння, у період загострення виразкової хвороби шлунка, цукровому діабеті, хронічних запальних процесах у легенях, серцевій недостатності, що супроводжується гіпертонією та набряками, а також за посилення процесів бродіння у кишківнику та коліті.
Крім цього, виноградний сік здатний прискорити руйнування зубів, уражених карієсом. Також ягоди цієї рослини токсичні для собак і можуть спричинити гостру ниркову недостатність і навіть смерть тварини.
Але є стани, за яких виноград рекомендують вживати. Він корисний для людей з астмою, хронічними закрепами та для тих, у кого є проблеми з печінкою. Окрім цього, ця ягода багата на антиоксиданти та здатна підіймати рівень окису азоту в крові, запобігаючи утворенню тромбів.
Нагадаємо, що подружжя з Кіровоградщини вирощує 200 сортів винограду на 20 сотках городу.