Їсти багато солодкого - шкідливо. Але що робити, якщо солодощі стали непереборною звичкою: печиво до солодкого чаю/кави, пиріжки/батончики на перекус, мед чи варення до каші/млинців/сиру, тістечка/тортики для зняття стресу, шоколадки, цукерки, льодяники в необмеженій кількості…
Як ідеться у матеріалі "Здорове харчування для дітей", залежності від цукру не існує. Це було встановлено в рамках міждисциплінарного проекту NeuroFAST (2010-2015 рр.), в якому кілька європейських дослідницьких центрів вивчали зв’язок між їжею, залежністю та стресом. Конкретніше в його консенсусі було сказано: “НЕМАЄ ДОКАЗІВ того, що якась їжа, харчовий інгредієнт чи харчова добавка викликають залежність (єдиним відомим на сьогодні виключенням є кофеїн, який потенційно може викликати залежність)”.
В цьому ж таки проекті було також сказано, що “переїдання достеменно відрізняється від розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин, які викликають залежність через специфічні нейробіологічні механізми (як-то нікотин, кокаїн, канабіноїди, опіоїди)”.
Ідеться про те, що якщо вас постійно тягне на солодке, це не є залежністю, але це може бути психологічним станом, коли надмірне споживання їжі (часто жирної і солодкої) використовується для полегшення емоційного стану. Тож коли рука знову потягнеться за шоколадкою, подумайте, що ви хочете “заїсти”: стрес, нудьгу, сум, злість, ще щось? В деяких випадках з розладами харчової поведінки потрібно звертатися до спеціалістів (часто це дієтолог та психолог).
"У будь-якому разі, те, чого робити не потрібно - це повністю виключати цукор з раціону. Американська асоціація кардіологів - одна з найсуворіших асоціацій щодо рекомендацій з харчування - вважає, що додані цукри, якщо їх вживати у адекватно низькій кількості, можуть бути частиною здорового раціону. Цукор не потрібно виключати, потрібно лише зменшити його вживання", — зазначається у проекті про Здорове харчування для дітей.