Догори
Дати відгук

Заклади охорони здоров’я України перебувають у постійній небезпеці – МОЗ

Зруйновано або пошкоджено понад 600 закладів охорони здоров'я

2 хв на прочитання22 Травня 2022, 09:15
Поділитись:

Заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін взяв участь у відкритті засідання Європейської мережі Міжнародної асоціації національних інститутів громадського здоров’я (IANPI), де розповів про те, з якими викликами через розпочату росією війну стикнулась українська система охорони здоров’я. 

“Війна  завдала важкого удару по системі охорони здоров'я України. Частково або повністю були знищені лікарні, пологові будинки, інші заклади громадського здоров'я. Зруйновано або пошкоджено понад 600 закладів охорони здоров'я, більше ніж 100 з них – не підлягають відновленню; вбито щонайменше 11 медичних працівників та 46 поранено. Лікарні та медичні установи, які знаходяться на відносно спокійній території, все одно перебувають у постійній небезпеці у зв'язку із загрозою ракетних ударів. Разом із тим, медична система повинна надавати допомогу в подвійному чи потрійному обсязі через постійне збільшення кількості поранених осіб як військових, так і цивільних, серед яких значну частину становлять діти”, – наголосив головний державний санітарний лікар. 

Цьогорічне засідання було присвячено обговоренню та визначенню ролі національних інститутів громадського здоров’я у підготовці до надзвичайних ситуацій та реагуванні на них. Йшлось також про проблеми, які заважають повноцінному функціонуванню інститутів громадського здоров’я у період криз та необхідних кроків з реструктуризації інститутів для підвищення їхньої ефективності у такі складні періоди. 

Заступник міністра подякував всім партнерам за підтримку та визначив ключові напрями допомоги, яка необхідна нашій державі для забезпечення ефективної роботи системи охорони здоров’я. Йдеться як про допомогу безпосередньо постраждалим внаслідок бойових дій, так і про потреби внутрішньо переміщених осіб та загалом всіх громадян. 

Взяв участь у засіданні також і керівник регіонального офісу ВООЗ в України Ярно Хабіхт. Він наголосив, що українська система охорони здоров’я унікально реагує на воєнні дії, адже попри надзвичайно складні умови роботи медична допомога все одно надається. 

Разом із тим, представники інших держав, зокрема Польщі, Норвегії Естонії, Великої Британії, також наголосили на беззаперечній підтримці України в її протистоянні російському вторгненню та підтвердили готовність допомагати надалі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання8 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання8 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost