Догори
Дати відгук

«Забруднювач платить»: у Раді з'явився законопроект щодо скидання відходів у водойми

Згідно з нормами цього законопроєкту забруднювачам водних об’єктів доведеться переглянути принципи своєї діяльності

1 хв на прочитання28 Травня 2020, 16:50
pixabay pixabay
Поділитись:

У Верховній Раді   зареєстровано законопроєкт  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання зменшення скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти» (№ 3543).

Як інформує Державне агентство водних ресурсів, згідно з нормами цього законопроєкту забруднювачам водних об’єктів доведеться переглянути принципи своєї діяльності та впроваджувати сучасні, або модернізувати існуючі очисні споруди.

Це в свою чергу сприятиме зменшенню скиду забруднюючих речовин у водні об’єкти і як результат поліпшенню якості води та  забезпеченню очищення стічних вод відповідно до установлених нормативів та стандартів. Також це зменшить собівартість очистки води перед подачею населенню на нижче розташованих водозаборах.

Якщо ж ні, то водокористувачу-забруднювачу доведеться сплачувати податок за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти у 10-кратному розмірі. Відповідно до проєкту Закону для забруднювачів:

• упродовж 10 років відбуватиметься поступове збільшення ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти у межах встановлених лімітів

• за перевищення лімітів скидання, встановлених у дозволі на спецводокористування, доведеться додатково заплатити податок, але вже у 10-кратному розмірі від базового.

На переконання агентства, прийняття цього Закону дозволить  у повній мірі впровадити європейський принцип «забруднювач платить».

Поки що ознайомитися з законопроектом неможливо, станом на 28 травня він відсутній на сайті Верховної Ради України.

Нагадаємо, доопрацьований проект Закону про управління відходами буде внесений на повторне читання.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.