За рік Україна скоротила експорт м’яса птиці на 13%
Під час запровадження карантинних заходів, у зв’язку з пандемією Covid-19, за березень-квітень 2020 експорт м’яса свійської птиці склав 96,9 млн дол.
В умовах карантину, запровадженого через пандемію Covid-19, українські підприємці скоротили експорт курятини, в той же час світові конкуренти України — Бразилія та Таїланд — наростили. Про причини падіння експорту і можливості України зберегти свої позиції на міжнародних ринках розповіли в ДУ “Офіс з просування експорту України”.
В Офісі констатували, що за рік Україна скоротила експорт м’яса птиці на 13%. “Так під час запровадження карантинних заходів, у зв’язку з пандемією Covid-19, за березень-квітень 2020 експорт м’яса свійської птиці склав 96,9 млн дол., що на 13% менше ніж березень-квітень 2019”, — інформують в Офісі, посилаючись на дані ДМСУ.
На початку 2020 року ситуація була ще гіршою — ЄС обмежив ввіз курятини з України через локальний спалах пташиного грипу на одному з підприємств. Щоправда, оперативна реакція з боку Мінекономіки дозволила в березні зняти всі обмеження.
“Чорна смуга” спіткала не лише Україну, кажуть в Офісі просування експорту. За перші три місяці Європа імпортувала 200,6 тис. тонн курятини, що на 18,8% менше, ніж за 1 квартал 2019 року.
“Разом з тим, під час карантину, запровадженого через пандемію Covid-19, збільшилось споживання м’яса птиці на внутрішньому ринку України”, — додали в Офісі.
У подальшому Україна має всі шанси зберегти позиції одного з провідних гравців на світовому ринку курятини, переконані в Офісі.
Для цього доцільно диверсифікувати та нарощувати обсяг експорту в країни Перської Затоки, країни Африки. Важливо також, аби держава підтримувала українських птахівників в частині відкриття нових ринків. Шляхом прискорення процесу надання оцінки еквівалентності держсистеми контролю експорту продуктів птахівництва, вважають у Офісі.
Як ми повідомляли, Україна буде одним з топових експортерів курятини у світі.