Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • За рік Україна «впала» на 13 сходинок за рівнем щастя – сьогодні світ відзначає International Day of Happiness

За рік Україна «впала» на 13 сходинок за рівнем щастя – сьогодні світ відзначає International Day of Happiness

Україна на 105-му місці в рейтингу щастя: торік була на 92-му.

2 хв на прочитання20 Березня 2024, 14:32
 Міжнародний день щастя Міжнародний день щастя
Поділитись:

Міжнародний день щастя (International Day of Happiness) введено з метою визнати важливість щастя в житті кожної людини і підтримати ідею про те, що прагнення до щастя є загальним для всіх людей.

За даними дослідження Україна на 105-му місці в рейтингу щастя: торік була на 92-му.

До найщасливіших країн також увійшли Данія, Ісландія, Швеція та Ізраїль.

Всього у списку 143 держави - остання Афганістан. Крім того, вперше з лідерів двадцятки випали США. Причина - американці у віці до 30 років відчувають падіння добробуту.

Глобальна нерівність щастя збільшилася більш ніж на 20% за останні десять років у всіх регіонах та вікових групах, причому ступінь сильно відрізняється залежно від віку та регіону.

З 2006-2010 по 2021-2023 роки зміни в загальному рівні щастя сильно відрізнялися від країни до країни.

Зміни рівня щастя різняться залежно від регіону світу. Найбільше зростання спостерігалося в Центральній та Східній Європі, причому однакове для всіх вікових груп. У країнах СНД приріст був удвічі меншим. У Східній Азії також спостерігалося значне зростання, особливо серед літнього населення. Навпаки, у Південній Азії оцінки життя впали у всіх вікових групах, особливо середніх вікових групах. Рівень щастя значно знизився у групі країн, що включає США, Канаду, Австралію та Нову Зеландію: удвічі більше серед молодих, ніж серед людей похилого віку. Щастя впало з 2006-2010 по 2021-2023 роки на Близькому Сході та в Північній Африці, причому зниження було більшим у представників середніх вікових груп, ніж у літніх і молодих.

Історія Міжнародного дня щастя:

У 2012 році ООН своєю резолюцією №66/281 проголосила 20 березня Міжнародним днем щастя. На думку засновників Дня щастя, свято покликане показати, що щастя є однією з основних цілей людства.

Цікаво, що ініціатива установи Міжнародного дня щастя надійшла з невеликої гірської країни - Бутану. Вважається, що жителі Бутану є найщасливішими людьми в світі - чемпіонами за коефіцієнтом Валового Національного Щастя (Gross National Happiness Index).

Традиції Міжнародного дня щастя:

Що стосується традицій, то поки їх не так багато, адже Міжнародний день щастя - зовсім молоде свято. Як правило, в цей день проводять лекції та тренінги, учасники яких розповідають про значення щастя для людини і діляться ідеями з поліпшення побуту. Влаштовуються презентації книг, присвячених темі щастя.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.