З ІІ половини жовтня в Україні можливі регулярні відключення світла - експерт

1 хв на прочитання31 Серпня 2024, 11:02
ФОТО: ілюстративне

Експерти прогнозують, що з другої половини жовтня споживання електроенергії в Україні значно зросте, тоді й збільшиться дефіцит енергоресурсу.

До середини наступного тижня відключення світла в більшості регіонів Україні можуть припинитись. В той же час, чинним залишається прогноз щодо непростої осені та зими. З ростом споживання виникне дефіцит електроенергії, що спричинить відімкнення подібні до тих, що були в липні. Про це розповів Адріан Прокіп, експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього.

«Ситуація з відключеннями покращується. Якщо не буде нових руйнувань, то з наступного тижня має нормалізуватися. У середині тижня в більшості регіонів відключень може вже не бути", - сказав Прокіп.

Експерт зауважив, що ситуація з електропостачанням суттєво різниться територіально. За два роки обстрілів Лівобережжя стало енергодефіцитним. На Правобережжі ситуація краща, адже там більша кількість атомних енергоблоків, відбувається імпорт з Європи. Внаслідок руйнувань пошкоджено частину ліній, що відповідають за передачу електроенергії на схід.

Він також наголосив, що відключень протягом холодної частини року уникнути не вдасться. Відповідно до прогнозу, з другої половини жовтня зросте споживання, і виникне дефіцит.

"Ситуація восени і взимку буде подібною до тієї, що була у липні. Коли в одні дні відключення тривають по сім годин, а інші дні минають без них взагалі. У нас втрачена дуже велика кількість потужностей, і чим далі, тим складніше їх відновлювати. Це ми не беремо до уваги нові можливі руйнування. І відштовхуємося тільки від того. шо вже маємо на сьогоднішній день", - сказав експерт.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: